Energiatehokkuus realismia vai idealismia?

Share |

Tiistai 29.7.2008 - Sanna Marin


(Julkaistu Aamulehdessä 29. Heinäkuuta 2008)

Suomi kuluttaa massiivisesti energiaa vuosittain. Määrä on pieni verrattuna vaikkapa maailman johtaviin teollisuusmaihin, mutta henkilötasolla Suomi keikkuu aivan kärjen tuntumassa energiankulutuksellaan. Energiaa menee kaikkeen. Suomessa iso siivu vuoden energiasta kuluu pohjoisten olojemme inhimillistämiseen muun muassa lämmitykseen. Teollisuuden osuus energiapotista on myös merkittävä. Silti kulutamme yhden ydinvoimalan verran turhaa energiaa vuosittain.

Mistä tämmöinen määrä energiaa sitten syntyy? Henkilökohtaisista valinnoistamme tietenkin. Turhaa energiaa kuluu aina kun valot jäävät päälle, hehkulamppujen käytöstä energialamppujen sijaan, laturin jättämisestä pistokkeeseen, henkilöautolla kulkemisesta julkisenliikenteen sijaan, sähkölämmityksestä ja öljylämmityksestä maalämmön sijaan, kierrättämättömyydestä, valotaideteoksista sekä tietokoneen alituisesta käytöstä. Tässä vain muutama esimerkki energiahukasta jonka henkilökohtaisilla valinnoillamme aiheutamme.

Miten sitten pääsemme eroon yhdestä ydinvoimalasta? Viherpiipertäjäksi ei tarvitse heittäytyä vaan riittää että päivittäin pyrkii edes yhteen energiaa säästävään tekoon. Kulkee vaikkapa kävellen töihin auton sijasta tai käyttää kangaskasseja ruokaostosten kantamiseen tai valitsee ekologisen lämmitystavan asumiseensa. Keinoja on yhtä monia kuin henkilöitäkin. Eikä muutos parempaan edes ole vaikeaa.

Julkinen sektori voi helpottaa siirtymistä ekologisempaan elämään tukemalla näitä henkilökohtaisia valintoja. Valtion tasolla voidaan tehdä muun muassa veroratkaisuja joilla tuetaan ympäristöystävällisten energiamuotojen hankkimiseen ja kunnallisella tasolla voidaan taata asukkaille kierrätystehokkaat jätteenlajittelupisteen lähelle asuinpaikkaa. Turhan energian syntyä pitää ehkäistä, mutta myös valmiina olevaa energiaa tulee hyödyntää tehokkaammin. Meillä itsellämme on avaimet maapallon ja jälkipolviemme tulevaisuuteen. Sen onko tämä realismia vai idealismia päättää jokainen meistä päivittäisessä elämässään.

Avainsanat: Energiapolitiikka, ilmastopolitiikka, ydinvoima, kestävä kehitys