Kreikan auttaminen on kytkettävä rakenteellisiin uudistuksiin

Share |

Keskiviikko 5.5.2010 - Sanna Marin


(Julkaistu kaupunkilehti Torissa 12.5.2010)

Kreikan talouskatastrofin hoitokeinoksi kaavailtu EMU-maiden ja IMF:n massiivinen tukipaketti on karvas esimerkki nykymallisen markkinatalousjärjestelmämme epäoikeidenmukaisuudesta. Eteläisessä horisontissa jylisevän ukkosmyrskyn tuhot kun maksatetaan tavallisilla eurooppalaisilla veronmaksajilla. Tuohtumuksen keskellä on syytä muistaa, ettei kriisiin syypää ole kreikkalainen palkansaaja vaan maan entinen tilastoja vääristellyt poliittinen johto sekä Kreikkaa holtittomasti luotottaneet pankit.

Vaikka Kreikan tilanteen vakauttaminen onkin kaikkien eurooppalaisten etujen mukaista, ei se voi tapahtua hinnalla millä hyvänsä. Kreikan auttamiselle on asetettava tiukat ehdot ja tilanteeseen syylliset pantava vastuuseen häikäilemättömästä koko euroalueen vaarantaneesta toiminnastaan. Täysin vapaiden finanssimarkkinoiden ja keinottelun aika on ohi. Talouden rakenteita on muutettava läpinäkyvämpään ja vakaampaan suuntaan ja jälleenrakennustyössä pyrittävä aitoon työllistävään kasvuun.

Sosialidemokraatit edellyttävät paketista äänestettäessä Suomen hallitukselta sitoutumista finanssimarkkinoiden rakenteellisten uudistusten edistämiseen ja talouden eurooppalaisen koordinaation tiukentamiseen. Nyt tarvitaan poliittista johtajuutta. Suomen on oltava aktiivinen ajamaan tarpeellisia rakenteellisia uudistuksia, muuten kriisit uhkaavat toistua.