Holmlundin työryhmän esitys ei ratkaise kerjäläisongelmaa

Share |

Keskiviikko 30.6.2010 - Sanna Marin


(Julkaistu 30.6.2010 Aamulehdessä ja kaupunkilehti Torissa)

Sisäministeri Anne Holmlundin asettama työryhmä esittää, että kerjääminen tulisi kieltää lailla. Kerjäämisen kieltäminen ei kuitenkaan ole kestävä tai inhimillinen ratkaisu monisyiseen ongelmaan. Kieltojen sijaan tarvitsemme aitoa ymmärrystä ja halua perehtyä niihin syihin joista kerjääminen johtuu.


Suurin kerjäämiseen ajautunut ihmisryhmä ovat romanit. Romanivähemmistöt ovat jo pitkään olleet Euroopassa laajan ja vakavan syrjinnän kohteena. Syrjintä heijastuu romanien elämään monin kestämättömin tavoin. Irtolaisuus, ulkopuolisuus ja köyhyys ajavat ihmiset kerjäämään muilta rahaa ja apua. Kerjäämisongelmaa ei ratkaista tekemällä köyhistä ja hyljeksityistä Euroopan kansalaisista rikollisia vaan puuttumalla niihin syihin jotka ajavat ihmiset elämään muiden almuilla.

On turhauttavaa seurata julkista keskustelua ja poliitikkojen äimistelyä siitä saako kerjäläisille antaa rahaa vai ei. Yhtä turhauttavaa on lukea uutisia siitä kuinka viranomaiset ovat komentaneet irtolaisleireissä asuvia siirtämään lapsensa muualle leirien olojen ollessa puutteellisia. Nämä ongelmat eivät yksinkertaisesti katoa tarttumalla kerjäämisen katukuvassa näkyviin piirteisiin.

Tarvitsemme poliittista tahtoa ja Euroopan-laajuista yhteistyötä, jotta ongelma juurineen päivineen saadaan taltutettua. Paras hoito on luoda uutta työtä, parempaa sosiaaliturvaa ja tasa-arvoa kaikille Euroopan kansalaisille syntyperästä riippumatta. Kyllä Romanian romanitkin varmasti viihtyisivät paremmin työtä ja turvaa tarjoavassa kotimaassa kuin Euroopan kaduilla muiden potkittavana ja rikollisen liiketoiminnan orjuuttamana.

Holmlundin työryhmän esitys kerjäämisen kriminalisoinnista on kuin Mikki-laastarin laittaminen ampumahaavan päälle. Haava peittyy hetkeksi, mutta vamma ei parane vaan alkaa märkiä ja tulehtuu.

Avainsanat: Sisäpolitiikka, Kerjääminen, Eurooppa, Romanit