Pirkanmaalaisilla kansanedustajilla velvollisuus vaikuttaa hätäkeskusuudistukseen

Share |

Torstai 26.8.2010 - Sanna Marin


(Julkaistu Aamulehdessä 29.8., Torissa 1.9. ja Tamperelaisessa 25.9.2010)

Kokoomuksen pirkanmaalaiset kansanedustajat lyttäsivät SDP:n esityksen Tampereella sijaitsevan Pirkanmaan hätäkeskuksen säilyttämisestä, uutisoi Aamulehti 26. elokuuta. Vielä maaliskuussa pirkanmaalaiset kokoomuskansanedustajat valittelivat hätäkeskuksen siirtoa Poriin. Muun muassa Arto Satonen kirjoitti maaliskuussa blogissaan, että sisäministeri Anne Holmlundin (kok) tekemälle ratkaisulle on hyvin vaikea löytää järkiperusteita. Muuttuiko kokoomusedustajien mieli vain, koska aloite hätäkeskuksen säilyttämisestä tuli demareilta?

Sosialidemokraattien kanta Tampereen hätäkeskuksen säilyttämisestä ei voinut tulla yllätyksenä Satoselle, Jaskarille ja Sasille, sillä SDP kommentoi jo keväällä eduskunnassa Holmlundin tehtailemaa hätäkeskusuudistusta puutteelliseksi kansalaisten turvallisuuden näkökulmasta. Hätäkeskuksen sijoittaminen Holmlundin vaalipiirin alueelle Poriin Tampereen sijasta on herättänyt runsaasti kritiikkiä eri tahoilta yli puoluerajojen. Sille kun ei tunnu löytyvän vakaita perusteita.

Pirkanmaan entinen maakuntajohtaja Jussi V. Niemi on arvostellut Holmlundin esitystä siitä, ettei se perustu taloudellisiin eikä toiminnallisiin asia-argumentteihin. Pirkanmaan ja Satakunnan alue on ainoa, jossa henkilöstömäärältään selvästi suurempi yksikkö yhdistetään pienempään. Tampereella työskentelee noin 50 päivystäjää kun päivystäjien määrä Porissa on vain 24. Lisäksi kaksi kolmasosaa tulevan hätäkeskusalueen väestöstä asuu Pirkanmaan alueella.

Näyttää siltä, että Pirkanmaan ja Satakunnan osalta hätäkeskusuudistus on tehty pitkälti poliittisten intressien pohjalta eikä alueen kokonaisedun mukaisesti. Voi olla, että päätöstä on hyvin vaikea pyörtää kun hallitusvastuussa ovat edelleen samat päättäjät kuin uudistusta rustatessa. Luulisi kuitenkin, että Pirkanmaan eri puolueiden kansanedustajat kykenisivät puoluerajat ylittävään yhteistyöhön saadakseen huonosti perustellun päätöksen muutettua eduskunnassa. Herääkin kysymys pitävätkö pirkanmaalaiset kokoomuskansanedustajat vaikutusvaltaansa oman puolueensa sisällä niin vähäisenä, että he katsovat tarpeelliseksi suoralta kädeltä tyrmätä ajatuksen Tampereen hätäkeskuksen säilyttämisestä.