Opintotukea on uudistettava opintorahapainotteisesti

Share |

Keskiviikko 26.1.2011 klo 15:57 - Sanna Marin


(Julkaistu Aamulehdessä 26.1.2011)

Sofia Vikman (AL 21.1.) luki Aamulehdessä 12. tammikuuta julkaistun kirjoitukseni, joko tietoisesti tai tiedostamatta väärin. Toisin kuin Vikman ymmärtää, en kirjoituksessani käsitellyt opintotuen tasokorotuksia vaan indeksisidonnaisuutta. Kuten jo aiemmin kirjoitin, ei harmikseni opintotukea olla vieläkään sitomassa indeksiin vastoin useimpien opiskelijajärjestöjen toiveita. Tuen sitomista elinkustannusindeksiin ovat vaatineet muun muassa Suomen ylioppilaskuntien liitto SYL ja Suomen ammattikorkeakouluopiskelijakuntien liitto SAMOK.

Opintotuki on ainoa vähimmäisetuus, jota ei ole sidottu elinkustannusten nousuun. On hyvä, että opintotukeen tämän vaalikauden alussa tehtiin tasokorotus. Valitettavasti korotuksen suuruus oli niin pieni, että opintotuki on edelleen yli 10 prosenttia alkuperäisestä vuoden 1992 arvosta jäljessä.

Vikmanilla ja minulla on selvästi eri näkemys siitä, miten opiskelijoiden toimeentuloa tulee parantaa. Oma tahtotilani on, että opintotukea uudistetaan opintorahapainotteisesti. Ensinnäkin itsenäisesti asuvien toisen asteen opiskelijoiden opintotukeen vaikuttavat vanhempien tulorajat on poistettava. Toiseksi opintotuki on korotettava sille tasolle, että se mahdollistaa päätoimisen opiskelun ja kolmanneksi tuki on sidottava elinkustannusindeksiin. Toivon, että Vikman kertoisi omat konkreettiset esityksensä opiskelijoiden aseman parantamiseksi, eikä tyytyisi poliittisen retoriikan keinoin vääristelemään minun näkemyksiäni.

Avainsanat: Opintotuki, Sosiaalipolitiikka, Nuoret