Hyviä ja huonoja uutisia Euroopasta

Share |

Maanantai 7.5.2012 - Sanna Marin


Sunnuntaina käytiin kahdet Euroopan kannalta merkittävät vaalit: Ranskan presidentinvaalit ja Kreikan parlamenttivaalit. Edellisen vaalin tulos ei olisi voinut olla sosialidemokraattien kannalta parempi, toisen taas huonompi.

Sosialistien Francois Hollanden voitto Ranskan presidentinvaaleissa tarkoittaa merkittävää vallan- ja suunnanvaihdosta Euroopassa ja unionin politiikassa. Suurimmat muutokset tullaan näkemään talous-, työllisyys- ja sosiaalipolitiikan saralla.

Vaalikampanjassaan Hollande korosti eurooppalaisen talouspolitiikan muutosta nykyisestä vyönkiristyspolitiikasta kasvuhakuisempaan elvyttävään politiikkaan. Julkiset menoleikkaukset ja EU:n taloussopimus tulevatkin olemaan keskeisessä asemassa seuraavien viikkojen aikana kun sosialistien Hollande ja Saksan liittokansleri kristillisdemokraattien Angela Merkel keskustelevat eurooppalaisen talouspolitiikan suunnasta.

Talouspolitiikan rinnalla toinen keskeinen muutos tulee olemaan suunnanvaihdos talouspainotteisesta Euroopasta kohti sosiaalisesti kestävää ja nykyistä yhtenäisempää Eurooppaa. Teema on ollut jo pitkään esillä Euroopan sosialidemokraattisen puolueen PES:n ja Euroopan parlamentin S&D -ryhmän kampanjoissa ja politiikassa. Työllisyyspolitiikka ja etenkin nuorten työllistyminen ovat keskeisessä asemassa sosiaalisesti ja taloudellisesti oikeudenmukaisemman Euroopan luomisessa.

Kreikan parlamenttivaaleissa Evangelos Venizelosin johtama sosialistinen PASOK puolue kärsi puolestaan murskatappion sen kannatuksen vajottua lähes 30 prosenttia. Pääasialliset syyt tulokseen kytkeytyivät nekin vahvasti tiukkaan talouspolitiikkaan ja Euroopan talouskriisin hoitoon.

Kreikan vaalien merkittävin tulos lienee nykyisten hallituspuolueiden selkeä tappio ja tulevien hallitusneuvottelujen erittäin vaikea asetelma. Mikäli Kreikassa ei saada aikaan hallitusta, on tiedossa uudet vaalit jo lähiaikoina.