Ei Kataisen ajamalle nuorten palkka-alelle!

Share |

Torstai 16.8.2012 - Sanna Marin


(Julkaistu Demokraatissa 20.8.2012)

Pääministeri Jyrki Katainen ehdottaa nuorten palkkojen leikkauksia ratkaisuna nuorisotyöttömyyteen. Tällä kertaa kokoomus kaavailee palkka-alea oppisopimuskoulutuksessa oleville. Kataisen mukaan merkittävä syy oppisopimuskoulutuksessa olevien vähyyteen, on työnantajille koulutuksesta syntyvät kustannukset. Todellisuudessa valtio osallistuu kustannusten kattamiseen ja korvausta ollaan nostamassa entisestään, kiitos työministeri Lauri Ihalaisen.

Kataisen tuorein esitys ei ole ensimmäinen kerta kun kokoomus ajaa nuorille pienempää palkkaa kuin ”tavallisille” työntekijöille. Porvaripuolueen riveistä nousee aina aika ajoin ajatus nuorten palkkojen prosentuaalisista leikkauksista kuten 20 prosenttia pienemmistä palkoista alle 25-vuotiaille työntekijöille.

Nuorten palkka-alea on sitä paitsi jo kokeiltu työllistämiskeinona 1990-luvun alun laman aikaan. Esko Ahon johtama porvarihallitus loi Suomeen järjestelmän, jossa alle 26-vuotiaille oli mahdollista maksaa 20 prosenttia pienenpää palkkaa kuin työehtosopimukset edellyttivät. Palkka-alella ei ollut vaikutusta nuorten työllisyyteen. Sen sijaan nuorten tulotaso heikkeni merkittävästi.

Kokoomuksella on käsittämätön hinku laskea nuorten jo entisestään heikkoa tulotasoa. Vuonna 2010 kykypuolue sai erävoiton sukupolvien välisen tasa-arvon polkemisesta, kun Mari Kiviniemen porvarihallituksen ajama laki nuorten toimeentulotuen leikkauksista astui voimaan. Lain mukaan alle 25-vuotiaalta nuorelta on mahdollisuus pidättää toimeentulotuen perusosasta jopa 40 prosenttia, mikäli nuori kieltäytyy koulutuksesta.

Samalla kun kokoomus häätää nuoria kepillä leipäjonoon, ajaa se suuryrityksille entistä suurempia verohelpotuksia. Kokoomuksen uusimpana tavoitteena on miljardien loven tekeminen valtion ja kuntien budjettiin poistamalla käytöstä yritysten yhteisövero. Vastuunkantoako?

Ja palataan vielä kysymykseen miksi oppisopimuskoulutuksessa on niin vähän nuoria. Onko syy se, että työnantaja joutuu maksamaan nuorille liian kovaa palkkaa? Vai kenties se, että oppisopimus on koulutusmuotona sekä palkitseva, mutta myös haastava? Oppisopimuskoulutus edellyttää nuorilta sitoutumista, työelämävalmiuksia, aktiivisuutta ja ahkeruutta. Kyse ei siis ole mistään toissijaisesta koulutusmuodosta tai nuorten puuhapajasta.