Tulevaisuuden kaupunkiseutua rakennetaan yhdessä

Share |

Lauantai 14.9.2013 - Sanna Marin ja Anna-Kaisa Ikonen


(Julkaistu Aamulehdessä 14.9.2013)

Puheenaihe-palstalla 7.9. Pauli Ruoholahti kirjoitti Tampereen kaupunkiseudun tekeillä olevasta seutuselvityksestä. Seudun kunnat haluavat yhdessä löytää toimintamalleja, joilla pystymme parhaiten edistämään hyvinvointia ja elinvoimaa. Samalla täytetään kuntarakennelain määräämä selvitysvelvoite.

Ruoholahden mukaan Tampere vaikenee siitä, mitä se haluaa kuntauudistukselta.

Tampereen strategiassa korostetaan kaupunkiseudun toimimista kokonaisuutena, jolla on  selkeä hallintomalli. Tämä jättää tilaa kaupunkiseudun kuntien avoimelle  keskustelulle erilaisista vaihtoehdoista ja niiden vaikutuksista. Tiukka kannanotto kesken selvityksen ei edistä luottamuksen rakentamista kaupunkiseudun kuntien välille.

Luottamusta tarvitaan, vaikka valtakunnan hallitus haluaa vauhdittaa suurten kaupunkiseutujen ratkaisuja seudullisella kansanäänestyksellä. Vastentahtoiset ja erilaisia näkökulmia käsittelemättä jättävät uudistukset harvoin onnistuvat. Tästä on kokemuksia kaupunkiseudunkin yhteistyöstä takavuosilta.

Tampereella on toki käyty keskusteluja linjauksista kaupungin johtoryhmässä, kaupunginhallituksen suunnittelukokouksessa ja valtuuston iltakouluissa sekä syksyn mittaan muutoinkin kaupungin toimielimissä ja erilaisissa virkamiestapaamisissa. Samalla käydään tiiviisti keskustelua seudun kuntien kanssa.

Selvitysmiehemme Rauno Saari on käynyt selvitystyön aikana useita keskusteluja valtiovarainministeriön ja Kuntaliiton edustajien kanssa. Tähänastisen työn on todettu vastaavan kuntarakennelain selvitysvelvoitteeseen.

Toki tulee vielä erikseen esimerkiksi pohtia, miten hyvin sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisnäkökulma kyetään selvityksessä ottamaan huomioon. Valtakunnallisestikin tässä on vielä paljon työsarkaa.

Ruoholahti nostaa kirjoituksessaan esiin yhden seutuselvityksen malleista eli Eurooppalaisen kaupungin, jossa ylintä valtaa käyttäisi suorilla vaaleilla valittu valtuusto. Kaupungin sisällä olisi ”autonomisia palvelukuntia”, joissa ylintä päätösvaltaa käyttäisivät myös suorilla vaaleilla valitut valtuustot.

Malli rakentuu tulkintamme mukaan nimenomaan ajatukselle yhden kaupungin rakentamisesta; siis kokonaisuudesta joka jakaantuu osiin, ei osista jotka muodostavat mahdollisimman löyhän yhteenliittymän. Mallissa kaupunkitaso vastaa ainakin verotulojen keräämisestä ja yleispiirteisestä maankäytöstä.

Mitä muita kokonaisuuksia hoidetaan kaupunkitasolla ja mitä ”autonomisten palvelukuntien” tasolla on vielä keskustelematta. Selvää kuitenkin on, että tämän organisaatiovaihtoehdon kaltaiseen muutokseen ei kannata ryhtyä ellei muutos nykytilanteeseen ole huomattava.

Juuri nyt henki tulevaisuuden ratkaisuja työstävässä seudullisessa ohjausryhmässämme on hyvä ja uskomme sen kantavan pisimmälle.

 

Anna-Kaisa Ikonen

Tampereen kaupungin pormestari (kok)

seudullisen ohjausryhmän puheenjohtaja

 

Sanna Marin

Tampereen kaupunginvaltuuston puheenjohtaja (sd)

seudullisen ohjausryhmän jäsen

Avainsanat: Tampere, kaupunkiseutu, seutuselvitys, kuntarakenne