Myytti: Säästäminen ei satu

Share |

Perjantai 4.10.2013 - Sanna Marin


Lehdistö, poliittinen eliitti ja jopa jokunen vahvaa johtajuutta peräänkuuluttava kansalainen, on haltioissaan kuulleessaan valtion talouden uusista säästöpäätöksistä. Elämme aikakautta, jossa vastuunkannosta on tullut synonyymi leikkauksille ja hyvinvointivaltion murentamiselle.

Kun hallitus asettaa kunnille kahden miljardin säästövelvoitteen, leikkaa valtionosuuksia ja keventää verotusta, voi joku luulla, että rahat makaavat piilossa kuntakentän virkamiesten takamusten alla. Että kuntien hallinnosta on mahdollista leikata miljarditolkulla ilman, että kehenkään oikeastaan sattuu. Että kuntia yhdistämällä taivaanportit aukeavat ja yltäkylläisyys laskeutuu maaseudulle ja kaupunkeihin.

No, nyt kunnissa eletään tätä auvoista ihanuutta. Kunta- ja kiinteistöveroja korotetaan, palvelumaksuja nostetaan ja tonttien vuokria kaksinkertaistetaan tai joissain tapauksissa kymmenkertaistetaan kuten meillä Tampereella. Jokainen asukas saa kyllä osansa kuntien tulolisäystarpeesta. Myös palveluja leikataan. Ensimmäisenä leikkurin alla ovat kaikki ei-lakisääteiset ”ylimääräiset” palvelut kuten leikkipuistot, yhdyskuntarakenteen kunnossapito, uimahallipalvelut, harrastustoiminta, kulttuuripalvelut ja lukuisat muut ihmisten viihtyvyyteen vaikuttavat menoerät. Koska tämä potti on kuntien taloudesta vain murto-osa, on leikkauslistalla hyvin nopeasti myös keskeiset hyvinvointipalvelut kuten terveydenhuolto, koulutus, sosiaalitoimi ja vanhustenhuolto.

Jopa kuntapäättäjiltä kuulee toisinaan epärealistisia arvioita tästä mystisestä säästöpotentiaalista. Kuntien henkilökunta voitaisiin kuulemma ihan surutta lomauttaa kuukaudeksi tai pariksi, ja irtisanottavia tyhjäntoimittajiakin on virastotalojen nurkat täynnä. Samaan aikaan samaiset valtion säästöille aplodeeraavat toimittajat ja päättäjät kauhistelevat silmät pyöreinä sitä kun kunnat sitten pakkoraossa lomauttavat väkeään ja monelta tarvitsijalta jää palvelut saamatta.

Tänään aamu-uutisissa kauhisteltiin lastensuojelun leikkauksia. Kauheita ne ovatkin, ja sattuvat ihan pirusti aivan kuten suunnitelmat hyvinvointivaltion romuttamisesta.