Lypsävää lehmää ei pidä myydä!

Share |

Tiistai 20.5.2014 - Sanna Marin


Hallitus sopi kehysriihessään maaliskuun lopussa myyvänsä valtion omistuksia 1,9 miljardin euron edestä. Samalla sovittiin 600 miljoonan euron kasvupaketista ja valtion lainan lyhentämisestä 1,3 miljardilla eurolla. Käytännössä 1,9 miljardia on tarkoitus irrottaa muun muassa myymällä valtio-omisteisten yhtiöiden omistuksia.

Tänään 20. toukokuuta hallitus on päättänyt lisätalousarviossaan esittää muun muassa Altia Oyj:n omistuksista luopumista. Päätöksen keskeisenä perusteluna on, ettei yhtiöllä ole enää samanlaista strategista merkitystä valtiolle kuten aiemmin. Vaikka Altian tulos heikkenikin poikkeuksellisesti viime vuonna, on yhtiö kuitenkin tuottanut pitkään voittoa omistajalleen eli valtiolle. Tämän lisäksi yhtiö maksaa veronsa Suomeen ja työllistää merkittävän määrän ihmisiä.

Suhtaudun hyvin varauksellisesti Altian myymiseen. Tuottavaa omaisuutta ei mielestäni yksinkertaisesti kannata myydä. Jos omaisuutta kuitenkin myydään, on siitä saatavat varat käytettävä kasvun ja työllisyyden tukemiseen sekä uusien vieläkin paremmin tuottavien omistusten hankkimiseen.

Velan lyhentäminen järjestelystä irtoavalla rahalla on järjetöntä. Erityisen järjetöntä se on tilanteessa, jossa korkotaso on matala ja lainanhoitokustannukset hyvin kohtuulliset. Pahimmassa tapauksessa tällaiset ratkaisut jopa lisäävät valtion velkaantumista, kun eri tulolähteet verotusta lukuun ottamatta pikkuhiljaa nakerretaan pois.

Ainoa hopeareunus muutoin synkässä päätöksessä on kirjaus, jonka mukaan eri vaihtoehtoja arvioitaessa painotetaan kotimaista työllisyyttä ja Altian suomalaisen tuotannon turvaamista sekä kiinnitetään erityistä huomiota henkilöstön työllisyysasemaan ja hyvään henkilöstöpolitiikkaan. Jotta edellä mainittu kirjaus saisi lihaa luidensa ympärille, olisi yhtiölle löydettävä kotimainen omistuspohja ja valtion pysyttävä edelleen yhtiön osaomistaja.

Lopulta Altiassa kuten muissakin tuottavissa omistuksissa on kyse siitä, ettei lypsävää lehmää pidä myydä, jos maidolle on edelleen tarvetta!

Avainsanat: Altia, Hallitus, Lisätalousarvio, Talous, Valtionyhtiöt, Politiikka