Puhe Pirkanmaan Pride -tapahtumassa 7.6.2014

Share |

Lauantai 7.6.2014 - Sanna Marin


Hyvät ystävät,

Rakas sateenkaariväki,

Tampereen kaupungin puolesta minulla on erittäin suuri ilo ja kunnia toivottaa teidät kaikki tervetulleiksi Pirkanmaan Prideihin juhlimaan ihmisoikeuksia, tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta.

Me olemme kaikki erilaisia, silti samanarvoisia. Tämän toteaminen ja tunnustaminen on pride-tapahtuminen sielu ja sydän. Tämä päivä on meidän kaikkien: homojen, lesbojen, heteroiden, biseksuaalien, transihmisten, intersukupuolisten, sateenkaariperheiden ja kaikkien hlbtiq-ihmisten päivä.

---

Vaikka vietämmekin tänään ilon, yhdenvertaisuuden ja yhdenvertaisen rakkauden juhlaa, emme voi samaan aikaan sulkea silmiämme tai korviamme siltä vääryydeltä ja pahuudelta, jonka ympärillämme maailmassa näemme.

Veljemme ja siskomme eri puolilla maailmaa kohtaavat päivittäin sortoa, vihaa ja törkeitä ihmisoikeusloukkauksia. Moni yhteiskunta on taantunut ja ottanut taka-askelia, kohti epätasa-arvoisempaa ja syrjivämpää maailmaa.

Ugandassa on tänä vuonna astunut voimaan homovastainen laki, jonka pohjalta on mahdollista tuomita ihminen homoseksuaalisista teoista jopa elinkautiseen vankeuteen. Tämä on johtanut mielivaltaisiin pidätyksiin, väkivaltaan ja jopa kuolemiin.

Venäjällä puolestaan on hyväksytty irvokas homopropagandalaki, joka loukkaa törkeästi homo- ja transihmisten perusoikeuksia kuten ilmaisunvapautta ja kokoontumisoikeutta.

Nämä ovat vain muutamia esimerkkejä viime aikoina voimaan astuneista laeista, joiden tarkoituksena on laillistaa syrjintä ja ihmisoikeusloukkauksen, sen sijaan, että näitä pyrittäisiin estämään. Nämä lait eivät ole ihmisten ymmärtämättömyyden ja epätietoisuuden seurausta. Ne ovat politikoinnin välineitä. Pelon ja sen lietsonnan taustalla on tietoista ja tarkoitushakuista vallankäyttöä ja alistamista.

Olen todella pahoillani ja surullinen siitä, että tällainen politikointi – ihmisten tietämättömyyttä ja pelkoja hyväksi käyttävä retoriikka – on saanut jalansijaa myös Suomessa. Olemme nähneet tämän esimerkiksi keskustelussa, jota käydään tasa-arvoisen avioliittolain ja translakikysymyksen ympärillä.

---

Arvoisa pride-väki,

Onneksi maailmassa on tapahtunut ja tapahtuu jatkuvasti myös edistystä. Maailmassa on rohkeita ihmisiä, jotka taistelevat joka päivä ihmisoikeuksien, tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden puolesta.

Tämän kevään ehdottomasti näkyvin sateenkaaripersoona on euroviisuvoittaja, draghahmo, Conchita Wurst. Kiitos Conchita paitsi upeasta viisubiisistä, myös siitä, että haastat meidät kaikki pohtimaan omia ennakkoluulojamme ja -asenteitamme. Muistutat meitä siitä, ettei ole, eikä tule olla, minkäänlaisia valmiita muotteja, joihin meidän tulee sopia tai asettua.

Sen lisäksi, että meidän tulee haastaa omia ennakkoluulojamme, tulee meidän myös pyrkiä aktiivisesti murtamaan syrjiviä yhteiskunnallisia rakenteita, aina kun sellaisia kohtaamme.

Nämä rakenteet ovat paitsi lainsäädännöllisiä, myös kulttuurisia ja jokapäiväisessä arkielämässä vastaan tulevia.

Meidän on pidettävä meteliä homoseksuaalien ja sateenkaariperheiden oikeuksista, ja vaadittava tasa-arvoinen avioliittolaki Suomeen. Meidän on vaadittava transihmisten ihmisoikeusloukkauksien välitöntä lopettamista ja translain muuttamista sellaiseksi, ettei se edellytä sukupuoltaan vahvistavilta lisääntymiskyvyttömyyttä tai naimattomuutta. Meidän tulee taistella isyyslain uudistamisen puolesta, ja lopettaa intersukupuolisten lasten ihmisoikeuksien polkeminen.

Myös kunnissa meidän päättäjien ja muiden toimijoiden tulee tarkastella omaa toimintaamme yhdenvertaisuuden näkökulmasta. Jokaisen kuntalaisen on voitava kohdata sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilainen, ilman pelkoa asenteellisuudesta ja tuomituksi tulemisesta. Jokaisen sateenkaarilapsen ja -vanhemman on voitava luottaa siihen, että koulun henkilökunta kohtelee kaikenlaisia perheitä samalla, yhdenvertaisella kunnioituksella.

---

Rakkaat ystävät,

Upeaa nähdä teidät tänään täällä juhlimassa ja pitämässä hauskaa. Uhmatkaamme näitä yllämme olevia myrskypilviä ja tanssikaamme vaikkapa sitten sateessa, yhdenvertaisuuden puolesta.

Näillä sanoilla julistan Tampereen kaupungin virallisen sateenkaarirauhan. Juhlitaan, iloitaan, huudetaan itsemme ja toisemme näkyviksi ja kuuluviksi – leimaudutaan yhdessä yhdenvertaisiksi!

Avainsanat: Puhe, Tampere, Seta, Pirkanmaa, Pride, Tasa-arvo