Työllisyys ei parane perintöveron poistolla

Share |

Tiistai 29.7.2014 - Sanna Marin


Kokoomuksen Harri Jaskari syytti minua populismista (AL 28.7.), koska kritisoin hänen intoaan poistaa perintö- ja lahjavero. Jaskari jätti mainitsematta, että näiden verojen poisto tarkoittaisi viime vuoden lukujen valossa noin 650 miljoonan euron aukkoa valtion verotuloihin. Tulevaisuudessa puhutaan jo noin miljardiluokan vuosittaisista veromenetyksistä.

Hyötyjiä eivät olisi tavalliset pieni- ja keskituloiset ja heidän lapsensa vaan suuromaisuuksien perijät. Sen sijaan yhteiskuntamme köyhimmät joutuisivat muutoksen maksumiehiksi, kun vastaava rahasumma haettaisiin joko alv:n tai ansiotuloverojen kiristyksillä tai perusturvan leikkauksilla.

Jaskari sortuu itse populismiin väittäessään, että Suomen työllisyysongelmat ratkeaisivat perintö- ja lahjavero poistamalla. Samaa halpamaista argumentaatiota oikeisto on harjoittanut lukuisia kertoja aiemminkin muun muassa perusteltaessa työnantajien kela-maksun poistoa tai yhteisöverojen alentamista. Toistaiseksi tulokset ovat jääneet miljardien aukoiksi valtion verotuloihin. Työllisyys ei ole näillä toimilla kohentunut.

Nyt tarvitaan kohdennettuja toimia työllisyyden parantamiseksi ja kotimaisen kysynnän ylläpitämiseksi. Kohdentaisin Jaskarin väheksymät 650 miljoonaa euroa pienituloisten ostovoiman parantamiseen esimerkiksi perumalla eläkkeiden indeksijäädytykset sekä nopeuttamalla työllisyyttä ja järkevää yhdyskuntarakennetta tukevien investointien toteutusta. Kokoomusvetoiseen hallitukseen en sdp:n enää soisi menevän.

Avainsanat: Perintövero, Verotus, Politiikka