SDP:n ajettava Palestiinan valtion tunnustamista

Share |

Tiistai 12.8.2014 - Sanna Marin


Ruotsin sosialidemokraattien puheenjohtaja Stefan Löfven linjasi 10. elokuuta, että Ruotsin tulee ottaa vahva ja aktiivinen rooli Israelin ja Palestiinan konfliktin ratkaisussa. Hän totesi puheessaan, että mikäli Sosialidemokraatit ovat seuraavassa hallituksessa, tulee Ruotsi ajamaan kahden valtion mallia alueelle ja tunnustamaan itsenäisen Palestiinan valtion. Samalla hän vaati Gazan piirityksen välitöntä lopettamista.

Sosialidemokraattien eri puolilla Eurooppaa tulee ajaa kestävää ja pysyvää rauhaa Lähi-itään. Sekä Israelin sotatoimet että Hamasin väkivaltaisuudet on tuomittava ja edistettävä rauhanomaisia keinoja tilanteen ratkaisemiseksi. Pelkät sopuisat pyynnöt ja toiveet eivät kuitenkaan enää riitä.

Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne totesi eduskuntaryhmän kesäkokouksessa 11. elokuuta, että Suomen on jäädytettävä asevienti Israelin kanssa. Tuhansia palestiinalaisia, suuri osa siviilejä, naisia ja lapsia, on kuollut viime viikkoina Israelin hyökkäyksessä Gazaan. Koteja, kouluja ja sairaaloja on tuhottu. Ihmiset ovat alueella ilman sähköä ja puhdasta vettä. Vähintä mitä voimme tehdä, on asekaupan välitön lopettaminen.

Myös Israelin perustamat laittomat siirtokunnat Länsirannan alueella on tuomittava yksiselitteisesti. SDP:n on ajettava siirtokunnissa valmistettujen tuotteiden kieltämistä tai vähintäänkin merkitsemistä. Siirtokunnat ovat yksi suurimmista rauhan esteistä Israelin ja Palestiinan välillä.

Lopulta ainoa tapa rakentaa kestävää rauhaa, on turvata sekä israelilaisille että palestiinalaisille suvereeni oikeus omaan alueeseen ja valtioon. Suomen onkin edistettävä omassa ulkopolitiikassaan kahden valtion mallia. Ruotsin sosialidemokraattien lailla myös Sdp:n on ajettava itsenäisen Palestiinan valtion tunnustamista.

Linkki Stefan Löfvenin puheeseen:

http://www.socialdemokraterna.se/Stefan-Lofven/Tal-och-artiklar/2014/Sommartal-/

Avainsanat: SDP, Ulkopolitiikka, Israel, Palestiina, Gaza