Israel-Palestiina konfliktista keskusteltava asiallisesti

Share |

Torstai 14.8.2014 - Sanna Marin


Perussuomalaisten kansanedustaja Mika Niikko kommentoi Iltalehdessä (14.8.) Israelin ja Palestiinan konfliktia koskevaa blogikirjoitustani kovin sanakääntein. Hänen mielestään esiin nostamani kysymys laittomissa siirtokunnissa valmistettujen tuotteiden boikotoinnista, on kuin suoraan ”natsi-Saksasta”.

Niikon purkaus on syytä jättää omaan arvoonsa, mutta itse asiasta eli Israelin ja Palestiinan konfliktista on keskusteltava. Keskustelua puolestaan on syytä käydä asiallisesti ja rakentavasti.

Konfliktin ratkaisun lähtökohtana tulee olla rauhan ja ihmisoikeuksien edistäminen. Sekä israelilaisilla että palestiinalaisilla on oikeus turvalliseen ja hyvään elämään, ilman pelkoa jatkuvasta väkivallasta. Tämä edellyttää, että molemmille kansoille on turvattava suvereeni oikeus omaan alueeseen ja valtioon. Kestävää rauhaa tuskin voidaan saavuttaa ilman kahden valtion mallia.

Jotta tähän pisteeseen voidaan päästä, on Israelin vetäydyttävä perustamistaan laittomista siirtokunnista Länsirannalta sekä lopetettava Gazan piiritys.

Länsimaat eivät voi enää katsoa tilanteen kehittymistä sivusta, vaan nyt on toimittava. Kauppapolitiikka on keino painostaa Israelin hallinto rauhanomaisiin ratkaisuihin konfliktin lopettamiseksi. Tämän vuoksi EU:n on kiellettävä laittomissa siirtokunnissa valmistettujen tuotteiden myyminen alueellaan. Myös asekauppa Israelin kanssa on lopettava välittömästi.

Yhtälailla Hamasin väkivaltaisuudet on tuomittava yksiselitteisesti. Samalla on tuettava tavallisia palestiinalaisia oman hallintonsa kehittämisessä ja demokratian rakentamisessa.