Verokikkailu on yhteiskunnan syöpä

Share |

Maanantai 25.8.2014 - Sanna Marin


Yle uutisoi tänään lääkäreiden ja lääkäripalveluyritysten harjoittamasta laajasta "veroräätälöinnistä", jonka avulla vältellään tulojen mukaista veronmaksua palkanmaksu- ja osinkojärjestelyjen kautta. Vaikka toiminta on teknisesti laillista, on se yhteisvastuun näkökulmasta vähintäänkin kyseenalaista.

Myös nykyinen sosiaali- ja terveysministeri Laura Räty (kok.) harjoitti verosuunnittelua vuosina 2006-2009 toimiessaan sivutoimisesti lääkärinä yksityisessä lääkäriyrityksessä. Ylen mukaan Räty muutti lääkärityöstään saamiaan tuloja verottomiksi osingoiksi monimutkaisen yhtiöjärjestelyn kautta. Vaikka sittemmin lainsäädäntöä on muutettu, ei mutkikasta verosuunnittelua olla saatu kitkettyä.

Rädyn tapaus ei ole harvinainen. Iso osa kovapalkkaisista lääkäreistä ja myös muista ammattiryhmistä harjoittaa vastaavaa verosuunnittelua välttyäkseen tulojensa mukaiselta veronmaksulta.

Vaikka verosuunnittelu on laillista ja yksilön taloudellisen hyödyn näkökulmasta järkevää, on se yhteiskunnan kannalta ongelmallista. Verokikkailu on yhteiskunnan syöpä, joka murentaa kansalaisten yhteisvastuuta ja keskinäistä luottamusta.

Pohjoismaisen hyvinvointivaltion rahoituksen pitäisi perustua veronmaksukykyyn, ei siihen mitä ammattiryhmää edustaa tai miten mielikuvituksellisia veronkiertokeinoja keksii. Tästä näkökulmasta verolainsäädännössä on vielä paljon korjattavaa.

Nyt on aika tarkastella miten vuoden 2010 lakimuutos on vaikuttanut, ja pyrittävä tilkitsemään sen mahdollisia valuvikoja.