Nuori nainen politiikassa

Share |

Keskiviikko 24.9.2014 - Sanna Marin


Kokoomus on valinnut uudeksi ympäristöministeriksi forssalaisen Sanni Grahn-Laasosen. Monet ovat jo ehtineet ihmetellä ensimmäisen kauden kansanedustajan nopeaa nousua vastuulliseen tehtävään. Grahn-Laasonen on 31-vuotias valtiotieteiden maisteri ja kokoomuksen tuore varapuheenjohtaja.

Valinnan myötä on asiallista kysyä, mikä on uuden ministerin pätevöityminen ympäristöön liittyvissä kysymyksissä. Yhtälailla on asiallista kysyä miksi juuri Grahn-Laasonen valittiin tehtävään. Syitä on varmasti useita. Pätevyys, sopivuus ja kokoomuksen ministeriryhmän kokoonpano ovat varmasti kaikki osaltaan vaikuttaneet valintaan. Kysymyksiä saa ja pitää esittää, kunhan ne liittyvät ympäristöministerin tehtävän hoidon kannalta oleellisiin asioihin.

Sen sijaan Grahn-Laasosen henkilöön tai yksityiselämään liittyvät kysymykset kuten sukupuoli, ikä tai äitiys eivät ole asiallisia näkökulmia arvioida uuden ministerin osaamista tai sopivuutta. Grahn-Laasosesta ei tee epäpätevää se, että hän on nuori nainen tai puolitoistavuotiaan lapsen äiti. Myöskään se, että hän on toiminut kokoomuksen puheenjohtajan Alexander Stubbin lehdistöavustajana, ei tee hänestä huonoa henkilöä hoitamaan ministerin tehtävää.

Olen lukenut surullisena, en toki yllättyneenä, Grahn-Laasosen valintaan liittyviä arvioita ja kommentteja lehdistä ja sosiaalisesta mediasta. Ohessa muutamia poimintoja kommenteista Yle uutisten Facebook-sivuilta 24.9.2014:

”Jaa. Reittä pitkin ministeriksi. Vakuuttavaa.”

”Näin se homma etenee, kaikki jalkavaimot ministeriksi.”

”Uskomatonta mitä pelleilyä. ei taida pimulla kyl kokemus oikein riittää näihin hommiin.”

”Jo on aikoihin eletty, kakarat laittaa suomen asiat ........”

“Pretty woman”

Naiset ja etenkin nuoret naiset joutuvat kohtaamaan ja kestämään arjessaan monentasoista sovinismia ja seksismiä. Loanheittäjät eivät ole vain miehiä vaan myös kaikenikäisiä naisia. Miehetkin kohtaavat kohtuutonta ja tosiasioista irrallista arvioimista. Siihen ei kuitenkaan liity samanlaista läpitunkevaa vihaa kuin naisiin kohdistuvaan pakonomaiseen arvosteluun.

Nuori nainen -sanaparia käytetään yhä edelleen synonyymina osaamattomuudelle. Näin ei tietenkään tulisi olla, vaan ihmisiä pitäisi arvioida heidän sanojensa ja tekojensa kautta.

Omalta osaltani toivotan uudelle ympäristöministerille onnea ja sitkeyttä vaativaan tehtävään. Aika näyttää miten Grahn-Laasonen tehtävästä suoriutuu ja millaista politiikkaa hän ajaa. Sosialidemokraattina ja ympäristö- ja ilmastopolitiikkaa korkealle arvostavana ihmisenä tarkastelen kokoomuslaisen ministerin tehtävänhoitoa kriittisellä silmällä. Siitäkin huolimatta, että tehtävää sattuu hoitamaan nuori nainen.