Puhe Tampereen päivän vastaanotolla 1.10.2014

Share |

Keskiviikko 1.10.2014 - Sanna Marin


Hyvät juhlavieraat, 

Tampereen kaupungin perustamisasiakirja allekirjoitettiin 1.10.1779, ja tämän kunniaksi Tampere juhlii joka vuosi lokakuun ensimmäisenä päivänä ja sitä lähimpänä olevana viikonloppuna. Ensimmäisen kerran Tampereen päivä järjestettiin vuonna 1955. Tampere täyttää tänään siis 235-vuotta ja sen kunniaksi olemme kerääntyneet tänne Raatihuoneelle juhlimaan upeaa kaupunkiamme.

Nostetaankin heti aluksi Tampereen kaupungin malja!

Kuten aiempinakin vuosina myös nyt on tarkoitus juhlia kaupunkia erilaisten tilaisuuksien ja tapahtumien merkeissä. Tulevana viikonloppuna 4. ja 5. lokakuuta kaupunki täyttyykin kaikenlaisesta tekemisestä. Muun muassa täällä Raatihuoneella on avoimet ovet, kuten myös kaupungin virastotalolla, jossa pääsee tutustumaan valtuustosaliin ja kokeilemaan valtuuston äänestyslaitteita. Kaupunkilaisia vastassa salissa ovat tietenkin pormestarimme Anna-Kaisa Ikonen ja minä valtuuston puheenjohtajana. Tarkemmin viikonlopun ohjelmaan voi tutustua Tampereen kaupungin nettisivuilta tai viime viikolla jokaiseen kotiin jaetusta Tampere-lehdestä.

Tampereen päivän tilaisuudet eivät olisi mahdollisia ilman aktiivisia kaupunkilaisiamme, kaupungissa toimivia yhdistyksiä ja muita tahoja, jotka suunnittelevat ja toteuttavat juhlaviikon monet tapahtuman. Haluankin kiittää kaikkia näitä toimijoita, jotka omalla työllään mahdollistavat meille elämyksellisen viikonlopun.

----

Hyvät kuulijat,

Tampere on hyvä kaupunki elää ja asua, ja tämä on huomattu myös kaupungin rajojen ulkopuolella. Tampere on useana vuonna valittu Suomen vetovoimaisimmaksi kaupungiksi ja tänne muuttaakin vuosittain paljon uusia asukkaita. Kun ihmisiltä eri puolilla Suomea kysytään mihin he mieluiten muuttaisivat, jos he muuttaisivat pois nykyisestä kotikaupungistaan tai -kunnastaan, on vastaus usein juuri Tampere. Uskon, että tuloksissa näkyvät paitsi Tampereen hyvä sijainti ja viihtyisyys, myös kaupunkimme omaleimainen ilmapiiri ja avoimuus. Tamperelaisia ihmisiä kuvataan monesti rennoiksi ja helposti lähestyttäviksi. Tänne onkin paitsi helppo tulla, täällä on myös helppo elää ja viihtyä.

----

Vaikka meillä onkin useita syitä olla ylpeitä kotikaupungistamme, emme samaan aikaan voi sulkea silmiämme niiltä ongelmilta ja vaikeuksilta, joita kaupungissamme yhtä lailla on. Yksi keskeisimmistä haasteistamme on Tampereen korkea työttömyysprosentti, joka on huomattavasti korkeampi kuin monessa muussa Suomen kaupungissa. Tätä selittää moni asia. Olemme jälleen, kuten historian aikana aiemminkin, kokemassa suurta työn ja työllisyyden rakennemuutosta. Yksinkertaisesti kaupunkiin ei synny yhtä nopeasti uusia työllistäviä yrityksiä ja työpaikkoja kuin vanhoja poistuu. Toinen asia joka näkyy hurjissa työttömyysprosenteissamme on se, että Tampereelle muuttaa paljon nimenomaan työttömiä ihmisiä paremman elämän ja työn toivossa.

Toinen, osittain juuri korkeasta työttömyydestä johtuva haaste on Tampereen kaupungin heikko taloustilanne. Olemme jälleen valmistelemassa kaupungin seuraavan vuoden talousarviota hyvin vaikealta taloudelliselta pohjalta. Kaupungin taloutta rokottaa paitsi heikko työllisyystilanne, myös se, että valtio on leikannut kuntien valtionosuuksia reilusti, omasta vaikeasta taloustilanteestaan johtuen.

Jossain olemme kuitenkin myös onnistuneet. Viime vuoden talousarviovaltuustossa päätimme lisätä työllisyydenhoidon määrärahoja viidellä miljoonalla eurolla. Tällä rahalla on nyt tänä vuonna saatu työllistettyä jo satoja pitkäaikaistyöttömiä ihmisiä enemmän kuin edellisvuonna. Toinen asia missä olemme onnistuneet todella hyvin moniin muihin kaupunkeihin ja kuntiin verrattuna on koulutustakuun toteutuminen. Viime syksynä yli 99,2 prosenttia tamperelaisista peruskoulun päättäneistä nuorista löysi jatkokoulutuspaikan, kun vastaava luku muualla Suomessa oli keskimäärin noin 90 prosenttia.

Mielestäni on tärkeää, että panostamme myös nyt marraskuussa käsittelyyn tulevassa ensi vuoden talousarviossa nimenomaan kaupungin työllisyyden vahvistamiseen, koulutukseen ja osaamiseen. Tämä on välttämätöntä, jos haluamme, että Tampere on tulevaisuudessakin vahva,  elinvoimainen ja vetovoimainen kaupunki.

----

Hyvät kuulijat,

Kuntakenttä on suuressa murroksessa. Toteutuessaan sosiaali- ja terveydenhuollon valtakunnallinen uudistus, muuttaa radikaalisti paitsi kuntien roolin palvelujen järjestäjänä myös koko kunnan käsitteen verrattuna siihen mitä se nykyään on. Tämän vuoksi olenkin hämmästellyt sote-uudistuksen ympärillä käydyn keskustelun vähyyttä tai voisi jopa sanoa, hiljaisuutta.

Tampereen kaupungin näkökulmasta sote tarkoittaa muun muassa sitä, että yli puolet kaupungin budjetista ja myös päätösvallasta siirtyy uudelle sote-alueelle. Tämä tarkoittaa väistämättä myös oman organisaatiomme ja toimintamallimme uudistamista.

Onneksi olemme jo aloittaneet työn kaupungin toiminnan kehittämiseksi. Paraikaa arvioimme yhdessä Tampereen yliopiston kanssa kaupungin toimintamallia eli tilaaja-tuottaja-mallia ja pormestarimallia.

Nyt onkin oltava ennakkoluulottomia, ja seisottava rohkeasti ja kuitenkin tarvittaessa myös kriittisesti uudistuksen eturintamassa. Sote-uudistuksen osalta peräänkuuluttaisin erityisesti sitä, että myös uusien sote-alueiden päätöksentekoon tulee vahva demokraattinen ulottuvuus. Tämä on oleellista, koska sote-alueilla päätetään keskeisistä hyvinvointivaltion tehtävistä ja näin ollen myös isosta osasta julkisia resursseja.

----

Arvoisat juhlavieraat,

Tampereen päivänä palkitaan aina ansioituneita henkilöitä, jotka elämäntyöllään tai toiminnallaan ovat edistäneet Tampereen kehitystä ja tamperelaisten hyvinvointia tai olleet lisäämässä Tampereen vetovoimaa Suomen suosituimpana kaupunkina.

Viime vuosina Tampereen päivän palkinnot on jaettu päivällä, ennen tätä iltatilaisuutta. Tänä vuonna olemme kuitenkin päättäneet siirtää palkintojen jaon takaisin iltatilaisuuden yhteyteen ja nyt puheeni jälkeen onkin seuraavana vuorossa Tampereen palkinnon ja muiden palkintojen jako. Palkintoja jakamaan saapuvat pormestari Anna-Kaisa Ikonen sekä kaupunginhallituksen varapuheenjohtajat Atanas Aleksovski ja Irene Roivainen.

Omalta osaltani onnittelen jo etukäteen kohta palkinnon saavia henkilöitä ja tahoja. Teille muille toivotan oikein hyvää ja mukavaa iltaa täällä Raatihuoneella. Toivottavasti olette viihtyneet ja viihdytte. Siis vielä kerran, onneksi olkoon 235-vuotias Tampere!

Avainsanat: Tampere, Puhe, Tampereen päivä