Sanoista teoiksi - tähän sitoudun

Share |

Perjantai 13.2.2015 - Sanna Marin


Kokoomuksen kansanedustaja Sampsa Kataja ottaa vahvasti kantaa Ville Blåfieldin ja Reetta Rädyn tuoreessa kirjassa Kuka hullu haluaa poliitikoksi kansanedustajan palkkion suuruuteen. Katajan mielestä työstä saatava korvaus on liian pieni, eikä se houkuttele poliitikoiksi yhteiskunnan ”parhaaseen ainekseen” kuuluvia henkilöitä. Kansanedustajan peruspalkka on 6355 euroa ja se voi nousta kulukorvauksineen noin 8000 euroon kuukaudessa.

Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun Kokoomuksen suunnalta kuuluu vastaavia äänenpainoja. Marraskuussa puolueen entinen meppi Eija-Riitta Korhola kertoi Helsingin Sanomien haastattelussa, ettei hänellä ole varaa lähteä ehdolle eduskuntavaaleihin, vaikka hän nauttii 8500 euron kuukausittaista siirtymäkorvausta europarlamentista. Kokoomuksen sosiaali- ja terveysministeri Laura Räty puolestaan kohautti elokuussa toteamalla, ettei Suomessa juuri ole alle 2100 euroa kuukaudessa tienaavia vanhempia. Näin ei asian laita tietenkään ole.

On selvää, että tavalliset ihmiset pitävät näitä sammakoita suustaan päästäviä poliitikkoja todellisuudesta vieraantuneina ja kiittämättöminä. Niin pidän minäkin. Muutaman edustajan sanomiset leimaavat herkästi koko poliitikkokunnan, vaikka joukossa on myös paljon edustajia, jotka tekevät työnsä hyvin, asioihin paneutuen ja palkkioista valittamatta. Osa edustajista on todellisena esimerkkinä meille muille.

Tällaiseksi luen muun muassa Vihreiden kansanedustajan Oras Tynkkysen, joka on kertonut, ettei aio nostaa lainkaan kansanedustajan sopeutumiseläkettä jäädessään tämän kauden jälkeen pois eduskunnasta. Ollessaan ehdolla eurovaaleissa Tynkkynen sitoutui lahjoittamaan palkkioistaan 100 000 euroa hyväntekeväisyyteen, mikäli olisi tullut valituksi parlamenttiin. Moni voisi pitää avauksia populistisina. Kun olen seurannut Oraksen toimintaa Tampereen kaupunginvaltuutettuna ja pirkanmaalaisena kansanedustajana, olen vakuuttunut, että hän on ollut esityksissään vilpitön. Haluan osaltani ottaa hänen esimerkistään mallia ja toivon, että mahdollisimman moni muukin poliitikko tarttuisi haasteeseen.

Mikäli tulen valituksi eduskuntaan 19. huhtikuuta pidettävissä eduskuntavaaleissa, sitoudun lahjoittamaan joka kuukausi 10 prosenttia kansanedustajan palkkiostani yhteiseksi hyväksi. Rahassa tämä tarkoittaa, että noin yhden kuukauden vuodessa tekisin työni käytännössä ilman korvausta. Vuonna 2015 aion ohjata summan pirkanmaalaisen mielenterveystyön tueksi.

Lopuksi todettakoon, että olen Sampsa Katajan kanssa yhtä mieltä siitä, että poliitikon työhön liittyy tietyiltä osin myös kohtuuttomia piirteitä. Esimerkiksi yksityiselämän suojan kaventuminen on hankala kysymys. Näistä varjopuolista onkin pystyttävä keskustelemaan avoimesti.

dsc_0621_067.jpg

Kuva: Jukka-Pekka Flander

Avainsanat: Politiikka, Eduskuntavaalit, Kansanedustajan palkkio