Puhe Tampereen päivän vastaanotolla 1.10.2015

Share |

Torstai 1.10.2015 - Sanna Marin


Hyvät juhlavieraat,

Tampereen kaupungin perustamiskirja allekirjoitettiin 1.10.1779, ja tämän kunniaksi Tampere juhlii joka vuosi lokakuun ensimmäisenä päivänä ja sitä lähimpänä olevana viikonloppuna. Ensimmäisen kerran Tampereen päivä järjestettiin vuonna 1955. Tampere täyttää tänään siis 236-vuotta ja sen kunniaksi olemme kerääntyneet tänne Raatihuoneelle juhlimaan kaupunkiamme.

Nostetaan näin aluksi Tampereen kaupungin malja!

Kuten aiemminkin myös tänä vuonna on tarkoitus juhlia kaupunkia erilaisten tilaisuuksien ja tapahtumien merkeissä. Tulevana viikonloppuna 3. ja 4. lokakuuta kaupunki kutsuu niin omat kuin naapurikuntien asukkaat, vierailijat ja kaikkialta Tampereelle tulleet ihmiset juhlistamaan kanssamme Tamperetta.

Viikonlopun aikana järjestetään monenlaisia tapahtumia ja esimerkiksi eri puolilla kaupunkia järjestettävät bussi- ja kävelykierrokset ovat näkemisen ja kokemisen arvoisia. Näillä pääsee tutustumaan eri kaupunginosiimme kuten Hervantaan ja Vuorekseen, Teiskoon, Pispalaan, Pyynikkiin sekä Lielahteen ja Lentävänniemeen. Teemakierrokset kuten Punainen Tampere, Pispala Underground-kävelykierros ja Tampereenkiälinen kiertoajelu tekevät ihmisille tutuksi kaupunkimme erilaisia puolia.

Tampereen päivän tilaisuudet eivät olisi mahdollisia ilman aktiivisia kaupunkilaisiamme, kaupungissa toimivia yhdistyksiä ja muita tahoja, jotka suunnittelevat ja toteuttavat juhlaviikon monet tapahtuman. Haluan myös tänä vuonna kiittää kaikkia toimijoita, jotka omalla työllään mahdollistavat meille mielenkiintoisen viikonlopun.

Hyvät vieraat,

Joka vuosi Tampereen päivän vastaanotolle on kutsuttu sellaisia henkilöitä ja ryhmiä, joita kaupunki on sinä vuonna erityisesti halunnut muistaa. Tänä vuonna olemme kutsuneet vastaanotolle veteraaneja ja lottia, urheilun ja liikunnan parissa työtä tehneitä sekä eri kulttuureja edustavia ja monikulttuurisuuden ja maahanmuuttajien parissa työskenteleviä henkilöitä. Erilaisuus, ihmisten ja heidän työnsä arvostus sekä kansainvälisyys ovat tämän vuoden kantavia ja monestakin syystä ajankohtaisia teemoja.

Maakuntalehtemme Aamulehti siteerasi tänään pääkirjoituksessaan tekstiä, jonka se oli julkaissut lehdessä vuonna 2003, kun kaupungin väkiluku ylitti 200 000 asukkaan rajapyykin. Lehdessä kirjoitettiin muun muassa näin:

"Kasvava kaupunki myös erilaistuu. Tässä tulevatkin vastaan varsinaiset tulevaisuuden kohtalonkysymykset. Pystyykö Tampere kansainvälistymään aidosti? Pystyykö Tampere sulassa sovussa omaksumaan erilaisuuden, oudot kulttuurit ja yhä monenlaisemmat ihmiset. [...] Todellinen haaste on arkipäivän ja katutason kansainvälisyys, joka tulee vastaan niin päiväkodeissa, kouluissa kuin työpaikoilla ja hoitolaitoksissakin."

Lainaus päättyy.

Teksti kuvaa mielestäni hyvin niitä tuntoja ja ajatuksia, joita monilla asukkaillamme, kaupungin työntekijöillä ja toimijoilla myös tänä päivänä on. Olemme valinneet olla avoin ja erilaisuutta kunnioittava kaupunki. Olemme halunneet kansainvälistyä ja hakea tätä kautta myös menestystä ja uudistumista. Olemme olleet monessa asiassa rohkeita, myönteisiä ja uudistushaluisia ja toivon, että olemme sitä vastedeskin.

Hyvät kuulijat,

Elämme tällä hetkellä poikkeuksellisen vaikeaa aikaa kansainvälisesti. Maailmassa on suuri humanitaarinen hätä ja noin 60 miljoonaa ihmistä maailmanlaajuisesti elää pakolaisina vailla kotia ja turvaa. Yli puolet maailman pakolaisista on alle 18-vuotiaita lapsia ja nuoria. Euroopan lähialueiden sodat ja konfliktit kuten Syyrian sota sekä pahentuneet väkivaltaisuudet Afganistanissa ja Irakissa, ovat pakottaneet ihmiset jättämään kotinsa ja etsimään turvaa muualta. Valtaosa näistä ihmisistä jää pakolaisiksi omaan kotimaahansa tai naapurimaihin. Osa hakee turvaa Euroopasta ja meidän on tähän haasteeseen vastattava. Muuta vaihtoehtoa ei yksinkertaisesti ole.

Kärjistynyt kansainvälinen tilanne näkyy myös Suomessa ja valmistaudumme vastaanottamaan tänä vuonna aiempaa enemmän pakolaisia ja turvapaikanhakijoita. Tämä haastaa kunnat ja kaupungit eli ne paikat, joihin ihmiset oikeasti saapuvat - myös Tampereen. Kaupunkimme työntekijät ja viranhaltijat ovatkin olleet aamusta iltaan puhelimen päässä pyrkien järjestämään hätämajoitusta ja muita välttämättömiä palveluja tänne tuleville.

Vapaaehtoistyötä tekevät ihmiset ja järjestöt kuten Suomen Punainen Risti ovat olleet ja ovat yhä korvaamaton apu ja voimavara kriisin keskellä. Lukuisat ihmiset ovat osoittaneet solidaarisuutta muualta tulleille ja pyrkineet auttamaan omien voimavarojensa ja kykyjensä mukaan. Tämä auttamisen ja toimimisen halu on ollut valonpilkahdus muuten synkässä tilanteessa.

Samalla on muistettava, että työ on vasta alussa. Tänne jääville on kyettävä löytämään pysyviä koteja, työpaikkoja ja opiskelumahdollisuuksia. Kotimaisen kielen opiskelu ja ihmisten arkinen kohtaaminen ovat avainasemassa kotoutumisessa. Jos onnistumme tässä, ovat tänne saapuvat ihmiset meille suuri vahvuus tulevaisuudessa. Erilaisuus, monenlainen osaaminen ja kansainvälisyys voivat olla kaupunkimme yksi suurimmista vahvuuksista.

Lopuksi haluan vielä todeta, että jokainen meistä määrittelee osaltaan sen millainen kaupunki Tampere on. Onko tämä kaupunki, jossa jokaisen on turvallista olla ja jossa jokaisella on hyvä elää? Meidän ei pidä hyväksyä rasismia, muukalaisvihaa, henkistä tai fyysistä väkivaltaa missään muodossa. Meidän on pidettävä huolta, että jokainen voi elää rauhassa ja kokea olonsa turvalliseksi. Tieto on paras lääke epävarmuuteen ja tiedotusvälineillä aivan kuten kunnilla ja kaupungeilla on merkittävä rooli siinä, miten lievitämme ihmisten huolia ja pelkoja erilaisuuden kohtaamisen edessä. Mielestäni paikalliset mediamme ovat tehneet hyvää ja ihmisläheistä journalismia, ja näin edistäneet aitoa ja kiihkotonta vuoropuhelua erilaisten ihmisten ja toimijoiden välillä.

Arvoisat juhlavieraat,

Tampereen päivänä palkitaan aina ansioituneita henkilöitä, jotka elämäntyöllään tai toiminnallaan ovat edistäneet Tampereen kehitystä ja tamperelaisten hyvinvointia tai olleet lisäämässä Tampereen vetovoimaa Suomen suosituimpana kaupunkina.

Viime vuonna siirsimme Tampereen päivän palkintojen jaon takaisin tähän iltatilaisuuteen, jossa se on perinteisesti jaettu lähihistoriaa lukuun ottamatta. Puheeni jälkeen onkin seuraavana vuorossa Tampereen palkinnon ja muiden palkintojen jako. Palkintoja jakamaan saapuvat pormestari Anna-Kaisa Ikonen sekä kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja Atanas Aleksovski.

Omalta osaltani onnittelen jo etukäteen kohta palkinnon saavia henkilöitä ja tahoja. Teille muille toivotan oikein hyvää ja mukavaa iltaa Raatihuoneella. Toivottavasti olette viihtyneet ja viihdytte.

Siis vielä kerran, onneksi olkoon 236-vuotias Tampere!