Onko sosiaaliturvamaksun alennus Troijan hevonen?

Share |

Sunnuntai 4.10.2015 - Sanna Marin


Hallitus on päättänyt alentaa yksityisen työnantajan sosiaaliturvamaksua 1,72 prosenttiyksikköä. Tämä on paljon, sillä sosiaaliturvamaksu on tänä vuonna 2,08 prosenttia. Alennus maksaa valtiolle 847 miljoonaa euroa vuosittain. Päätöksen kyseenalaistaminen on tärkeää, koska aiemmin tehdyt vastaavat alennukset kuten kela-maksun poisto ja yhteisöveron alennus eivät ole olleet erityisen vaikuttavia verrattuna siihen kuinka paljon ne ovat valtiolle maksaneet. Tästä puhuin myös eduskunnassa viime keskiviikkona. Olen kirjoittanut aiheesta aiemmin muun muassa 17. syyskuuta 2015 ja joulukuussa 2014.


Asiaan liittyy kuitenkin myös toinen mielenkiintoinen kysymys. Sosiaaliturvamaksun alennus on kohdistettu vain yksityisille työnantajille eli näiden työnantajien työvoimakustannukset suhteessa julkisen puolen työnantajiin alenevat. On selvää, että yksityiset työnantajat saavat näin kilpailuetua suhteessa julkisiin palveluntuottajiin esimerkiksi sosiaali- ja terveydenhuollon palvelutuotannossa. On kuitenkin jäänyt epäselväksi miten toimitaan, kun kyseessä on julkisen omistama yhtiö. Saako alennuksen silloin, kun julkinen sektori yhtiöittää esimerkiksi sosiaali- ja terveydenhuollon palveluita ja jos näin on, pyritäänkö tällä ohjaamaan julkista palvelutuotantoa yhtiömuotoiseksi? Onko tämän polun päässä lopulta palvelutuotannon yksityistäminen?


Kysymys on oleellinen siitäkin syystä, että tällä hetkellä ollaan valmistelemassa sosiaali- ja terveydenhuollon uudistusta ja asiaan liittyy monia intressitahoja ja miljardien rahavirrat.

dsc_0701_086.jpg

Avainsanat: Sosiaaliturvamaksu, Hallitus, Talous, Sote