Puhe Tampereen kaupunginvaltuuston kokouksessa 14.12.2015

Share |

Maanantai 14.12.2015 - Sanna Marin


Olemme kokoontuneet vuoden viimeiseen valtuuston kokoukseen ja päättämässä tänään valtuustokauden kolmatta valtuustovuotta. Pidän poikkeuksellisesti valtuuston puheenjohtajan perinteisen puheenvuoron nyt kokouksen aluksi ja jälkeeni puhuu pormestari Anna-Kaisa Ikonen.

Kiitän teitä siis jo nyt hyvästä yhteistyöstä ja aktiivisesta keskustelusta tämän vuoden osalta, enkä usko, että vuoden viimeinen kokous muodostuu tässä mielessä poikkeukseksi.

Vuoden 2015 aikana valtuusto on tämä kokous mukaan lukien kokoontunut yhteensä 13 kertaa. Keskimäärin kokoukset ovat kestäneet noin 4 tuntia 37 minuuttia. Tämän vuoden pisin kokous oli 12 tuntia 26 minuuttia kestänyt marraskuun talousarviovaltuusto eli kokous kesti tänä vuonna 1,5 tuntia kauemmin kuin edellisenä vuonna. Vuoden lyhin kokous oli vain 15 minuuttia kestänyt huhtikuun valtuusto, joka taitaa olla Tampereen valtuuston historian lyhimpiä kokouksia. Yhteensä olemme viettäneet aikaa tässä salissa noin 55 tuntia 35 minuuttia. Näissä tilastoissa ei ole vielä mukana joulukuun kokousta.

Varsinaiset valtuutetut ovat käyttäneet ennen tämän illan kokousta yhteensä 1294 puheenvuoroa. Erilaisia muutos-, ponsi-, hylkäys-, pöydällepano- ja palautusehdotuksia on tehty 106 kappaletta. Äänestetty on yhteensä 90 kertaa, joista 61 talousarviovaltuustossa.

Valtuuston kyselytunteja on tänä vuonna pidetty 6 valtuuston kokousten yhteydessä. Iltakouluja, koulutuksia, seminaareja ja erilaisia virallisia ja epävirallisia infotilaisuuksia on pidetty yhteensä 15 kappaletta. Vuoden aikana olemme vastaanottaneet kolme delegaatiota valtuuston kokousten yhteydessä ja lisäksi olemme vastaanottaneet adresseja ja aloitteita muissa tilaisuuksissa. Valtuuston puheenjohtajan ja pormestarin asukasiltoja on pidetty tänä vuonna muun muassa Teiskossa ja Nekalassa. Kaupungissa on pidetty paljon myös muita asukasiltoja ja -tilaisuuksia, joissa muun muassa apulaispormestarin ovat vastanneet asukkaiden kysymyksiin ja kertoneet ajankohtaisista asioista.

Tampereen kaupunginvaltuuston kokoukset ovat tänä vuonna herättäneet runsasta kansalaiskeskustelua ja huomiota paitsi Tampereella ja Pirkanmaalla myös muualla Suomessa. Tammikuun kokouksemme, jossa äänestimme useita kertoja suljetuin lipuin kaupungin luottamushenkilöpaikkojen valinnoista, uutisoitiin muun muassa Helsingin Sanomien Nyt.fi-sivustolla ja uutista jaettiin sosiaalisessa mediassa peräti 16 000 kertaa. Tuossa kokouksessa ongelmia aiheuttivat paitsi varsinaisten äänestyslippujen puuttuminen, kun valtuustosalissa vierailleet ihmiset olivat käyttäneet äänestyslippujamme muistivihkoina ja uurnana toiminut lasikulho, joka osoittautui kokousteknisesti hankalaksi. Vaikka uutiset olivat humoristisia, eivät ne olleet pahantahtoisia. Ja seurasi tästä jotain hyvääkin, sillä nyt kaupungille on tilattu lisää äänestyslippuja ja lahjaksi saatu puinen uurnamme on kunnostettu.

Valtuuston vuotta ovat tänäkin vuonna puhuttaneet isot kysymykset. Tänään käsittelyssämme on yksi vuoden keskeisimmistä asioista eli kaupungin toimintamallin uudistaminen. Viime vuonna aloitimme toimintamallin arvioinnin yhdessä yliopiston kanssa ja tänä vuonna olemme käsitelleet aihetta useissa tilaisuuksissa ja kokouksissa kuten ainakin kolmessa eri valtuustoseminaarissa. Toimintamallin osalta keskustelua ovat kirvoittaneet paitsi tilaaja-tuottaja-mallin tulevaisuus ja organisaation uudistaminen myös pormestarin valintatapa, joka kuitenkin säilyy ennallaan ainakin vielä 2017 vaaleissa.

Toinen paljon keskustelua herättänyt asia on ollut Särkänniemen delfinaarion toiminnan lopettaminen. Asiasta on tehty valtuustoaloitteita ja olemme vastaanottaneet aiheesta myös kuntalaisaloitteen syyskuussa, joka keräsi yli 4000 allekirjoitusta. Nämä kaksi asiaa, niin kaupungin toimintamallin uudistaminen kuin delfinaarion kohtalo, kertovat siitä, kuinka monenlaisten asioiden kanssa valtuusto on tekemisissä ja kuinka laajaa perehtymistä valtuustotyön hoitaminen edellyttää. Valtuutetut ja muut luottamushenkilöt käyttävätkin paljon aikaansa niin valtuuston kuin muiden luottamustehtävien hoitoon. Ja tämä työ ei ole päätoimista vaan muun työn ohella tehtävää. Luottamustehtävissä toimivat ansaitsevat vilpittömän kiitoksen työstänsä paikallisen demokratian toteuttajina.

Jos minun pitäisi kuvailla Tamperetta yhdellä adjektiivilla, olisi se rohkea. Tampere on tunnettu siitä, että täällä on uskallettu tehdä ennakkoluulottomia ja edellä aikaansa olevia päätöksiä sekä harjoittaa tehokasta edunvalvontaa valtion suuntaan. Kaupunkimme menestys on isoksi osaksi tämän rohkeuden ansiota. Tampereen yliopisto ja muut korkeakoulut, Tampere-talo, Särkänniemi ja Näsinneula, kaupungin muuttuminen tehdaskaupungista matkailu-, kulttuuri-, kongressi- ja insinöörikaupungiksi ja edelleen korkean osaamisen ja luovan työn kaupungiksi kertovat kaupunkimme luonteesta. Me uskallamme ja haluamme muuttua, ja muun muassa tämän vuoksi moni muualta tänne tullut kokee Tampereen helposti lähestyttäväksi ja viihtyisäksi kaupungiksi.

Tälläkin hetkellä käsissämme on useita isoja hankkeita, jotka tulevat muovaamaan kaupunkia monin tavoin. Näitä hankkeita ovat esimerkiksi asemanseudun ja keskustan kehittäminen, kaupunkiraitiotie, Eteläpuiston uudistaminen, Tampere 3 -hanke,  palveluverkon uudistaminen ja Tampere-talon kehittäminen. On selvää, että valtuuston tehtävä on priorisoida ja aikatauluttaa erilaisia hankkeita, mutta siihen meillä ei ole varaa, että nyt luopuisimme rohkeudestamme luoda ja edesauttaa muutosta ja uudistaa kaupunkiamme.

Tarvitsemme rohkeutta paitsi kaupungin kehittämisessä myös muissa muutoksissa ja haasteissa. Esimerkiksi pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden kasvanut määrä näkyy myös Tampereella ja meidän on tähän vastattava niin hyvin kuin kykenemme.

Vuonna 2015 on käyty eduskuntavaalit ja maan hallitus on vaihtunut. Tämä on näkynyt myös kuntapolitiikassa, joka on luonnollista. Olemme poliittisesti erilaisessa tilanteessa kuin valtuustokauden alkaessa. Silti mielestäni yhteistyö eri ryhmien välillä on säilynyt yhtä hyvänä kuin aiemmin.

Näin valtuustovuoden lopuksi haluan vielä kiittää kaikkia valtuutettuja, valtuuston varapuheenjohtajia, valtuustoryhmien puheenjohtajia ja sihteereitä, valtuuston sihteeristöä, pormestaria ja apulaispormestareita, valmistelijoita ja muita viranhaltijoita sekä nuorisovaltuuston edustajia kuluvasta vuodesta.

Lämpimät kiitokset myös virastomestareille, keittiöhenkilökunnalle, salin ja valtuuston videolähetysten tekniikasta huolehtiville sekä kaikille muille, jotka pitävät huolta, että asiat sujuvat kokousten aikana.

Omasta puolestani toivotan teille oikein hyvää kokousta sekä rauhallista joulun ja uuden vuoden odotusta! God jul och gott nytt år!