Kansanedustajat: Suomen vaadittava Turkin hallitusta lopettamaan hyökkäykset oppositiota vastaan

Share |

Torstai 5.5.2016 - Tiedote


Kansanedustajat Li Andersson (vas), Sanna Marin (sdp), Erkki Tuomioja (sdp), Ozan Yanar (vihr) vaativat Suomea tuomitsemaan Turkin valtapuolueen AKP:n hyökkäykset maan oppositiota vastaan. Kansanedustajat tapasivat tiistaina alkuviikosta Turkin oppositiopuolue HDP:n kansanedustajan Feleknas Ucan. Uca kertoi erimielisyyksien yltyneen fyysisiksi Turkin eduskunnassa ja joutuneensa itse yhdessä HDP:n muiden kansanedustajien kanssa pahoinpitelyn kohteeksi parlamentissa.

Turkin parlamentti käsittelee parhaillaan syytesuojan poistamista kansanedustajilta. Syytesuojan poistaminen edellyttää perustuslain muuttamista. Poistamalla kansanedustajien syytesuoja HDP:n kansanedustajia uhkaa useiden vuosien vankilatuomioita. Suomessa vieraillut Feleknas Uca kertoi, että häntä voi pahimmassa tapauksessa odottaa 10 vuotta vankeutta. Käytännössä syytesuojan poistaminen johtaisi demokraattisissa vaaleissa eduskuntaan nousseen HDP-puolueen eduskunnasta poistamiseen, joka osaltaan uhkaa vahvistaa Turkissa viime kuukausien aikana nähtyä väkivallan kierrettä.

Viimeisen vuoden aikana Turkin hallitus on vainonnut maan kurdiväestöä ja ihmisoikeuspuolustajia entistä voimakkaammin. HDP-puolueen toimintaa on yritetty vaikeuttaa ja toimittajia, yliopistojen tutkimus- ja opetushenkilöstöä ja kurdipoliitikkoja on pidätetty. Myös toimittajiin ja siviileihin kohdistuvista pahoinpitelyistä ja ahdistelusta on raportoitu.

Turkin hallitus on viimeisen puolen vuoden aikana hyökännyt useisiin kaupunkeihin Kaakkois-Turkissa. Hallitus on määrännyt kaupunkeihin ulkonaliikkumiskieltoja ja monet kaupunginosat on piiritetty kokonaan. Useita satoja siviilejä on kuollut hyökkäyksissä. Kuolleiden joukossa on myös naisia ja lapsia. Hyökkäykset ovat aiheuttaneet laajaa tuhoa ja kymmenet tuhannet perheet ovat joutuneet jättämään kotinsa. Myös aseellisten kurdiryhmittymien terrori-iskut ovat tuomittavia. On huolestuttavaa, että rauhanneuvotteluista on siirrytty jälleen väkivaltaisuuksiin.

Ihmisoikeusjärjestöt raportoivat, että Turkki on käännyttänyt turvapaikanhakijoita takaisin Syyriaan ja on jopa ampunut maahan pyrkiviä pakolaisia Turkin rajalla.

Turkki neuvottelee parhaillaan viisumivapaudesta EU:n kanssa. Kansanedustajat pitävät ongelmallisena, että EU-komissio lupasi viisumivapauden vastineeksi sille, että Turkki katkaisee turvapaikanhakijoiden matkan Kreikkaan. Viisumivapaus edellyttää sekä EU-maiden että Euroopan parlamentin hyväksyntää, joten asia tulee myös Suomen eduskunnan käsittelyyn.

- Turkille ei voi myöntää viisumivapautta aikana, jolloin ihmisoikeusrikkomukset lisääntyvät ja demokratiaa sekä sananvapautta kavennetaan, kansanedustajat toteavat.

- Turkin kehitys oikeusvaltiona on kääntynyt erittäin huolestuttavaan suuntaan. Suomen on tuomittava Turkin hallituksen hyökkäykset oppositiota, vähemmistöjä, toimittajia, akateemikkoja ja siviiliväestöä kohtaan, kansanedustajat vaativat.

 

Lisätietoja:

Li Andersson (vas)

Sanna Marin (sd)

Erkki Tuomioja (sd)

Ozan Yanar (vihr)

Avainsanat: Tiedote, Turkki, Suomi, EU, Viisumivapaus, Ihmisoikeudet, Demokratia