Tampereesta ilmastotyön edelläkävijä

Share |

Keskiviikko 5.4.2017 - Sanna Marin ja Oras Tynkkynen


Kunnissa päätetään ihmisten arjesta: kodeista ja kaduista, kouluista ja kirjastoista. Kunnat voivat kuitenkin vaikuttaa myös ilmastokriisin kaltaisiin isoihin ongelmiin – ja samalla parantaa omien asukkaiden hyvinvointia.

Me haluamme rakentaa Tampereesta ilmastotyön edelläkävijän. Alkavalle valtuustokaudelle esitämme kolmea ilmastotekoa.

Ensinnäkin Tampereen sähkölaitoksen pitää laatia suunnitelma siirtymästä päästöttömään energiatalouteen. Näin iso käänne ei toki tapahdu yhdessä yössä. Tampereen pitää kuitenkin vähentää fossiilisen tuontienergian ja turpeen käyttöä merkittävästi jo valtuustokauden aikana. 

Toiseksi Tampereen ja koko kaupunkiseudun joukkoliikennettä tulee parantaa entisestään. Raitiotien rakentaminen on ollut merkittävä päätös kuluvalla valtuustokaudella. Sen rinnalle tarvitaan myös toimiva lähijunaliikenne ja lisää sähköbusseja.

Kolmanneksi nopeasti kasvavaa kaupunkia pitää rakentaa niin, että uudet tamperelaiset pärjäävät arjessa mahdollisimman pitkälle ilman omaa autoa. Keinovalikoimaan kannattaa sisällyttää niin täydennysrakentaminen kaupunkikeskusten palveluiden tuntumaan, kävelyyn ja pyöräilyyn kannustava ympäristö kuin autojen yhteiskäytön helpottaminen.

Näillä ja muilla valinnoilla me tamperelaiset pystymme keventämään ilmastokuormitustamme merkittävästi. Samalla monet toimet parantavat hyvinvointiamme. 

Talojen energiaremontit pienentävät energialaskua. Paremmat pyörätiet rohkaisevat ihmisiä pyöräilemään enemmän, mikä kohentaa terveyttä. 

Dieselin vaihtaminen sähköön liikenteessä tarkoittaa puhtaampaa kaupunki-ilmaa. Uusiutuva energia ja kiertotalous taas tuovat työpaikkoja lähiseudulle.

 

Sanna Marin

kaupunginvaltuuston pj.

kansanedustaja (sd.)

 

Oras Tynkkynen

kaupunginvaltuutettu

kansanedustaja 2004–15 (vihr.)

Avainsanat: Tampere, Valtuusto, Ilmasto, Energia, Asuminen, Liikenne, Ympäristö