SDP:n Marin: Hyvä, että Keskusta vihdoin myöntää perheenyhdistämisen ehtojen kiristämisen olleen virhe

Share |

Perjantai 29.9.2017 - Tiedote 29.9.2017


SDP:n varapuheenjohtaja, kansanedustaja Sanna Marin toivottaa Keskustan tervetulleeksi SDP:n linjoille perheenyhdistämisen ehtojen kiristämisen osalta. Sosialidemokraattien kansanedustajat äänestivät kiristyksiä vastaan, kun eduskunta käsitteli hallituksen esitystä perheenyhdistämisestä vuonna 2016. Tänään Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen totesi, ettei päätös ehtojen kiristämisestä ollut järkevä.

- Perheenyhdistämisen ehtojen kiristäminen oli epäinhimillinen ja sydämetön päätös. Hyvä, että Keskusta on vihdoin herännyt siihen, millaista politiikkaa he ovat hallituksessa tehneet, Marin sanoo.

Eduskunta päätti ulkomaalaislain muutoksista ja perheenyhdistämisen ehtojen kiristämisestä vain reilu vuosi sitten. Tuolloin monet järjestöt kuten ihmisoikeusjärjestö Amnesty International, Suomen Pakolaisapu, Pakolaisneuvonta ja Suomen Punainen Risti varoittivat ehtojen kiristämisen seurauksista. Ehtojen kiristäminen on esimerkiksi vaikeuttanut YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen noudattamista, jonka 9 artiklan mukaan jokaisella on oikeus elää vanhempiensa kanssa.

- Toimeentuloedellytysten täyttäminen on käytännössä mahdotonta ja näin Suomi on tuominnut monet ihmiset elämään ilman lapsiaan ja puolisoitaan. Perheenyhdistämisten vaikeuttaminen hankaloittaa esimerkiksi kotoutumista Suomeen, kun ihmisillä on jatkuva huoli muualla olevista läheisistään ja rakkaistaan. Se on myös rajannut laillisia ja hallittuja tapoja saapua maahan, ja näin helpottanut haavoittuvassa asemassa olevien hyväksikäyttöä kuten esimerkiksi ihmissalakuljetusta, Marin toteaa.

_MG_3970.jpg

Avainsanat: Perheenyhdistäminen, Hallitus, Eduskunta, Keskusta, SDP, Antti Kaikkonen