Hämärän rajamaat ja muita myyttejä seksuaalisesta häirinnästä

Share |

Perjantai 17.11.2017 - Sanna Marin


Osallistuin torstaina Ylen A-teema lähetykseen. Aiheena oli seksuaalinen häirintä tai tämän käsityksen ainakin etukäteen sain. Sen sijaan, että ohjelmassa olisi keskitytty seksuaaliseen häirintään, käytettiin valtaosa ajasta vänkääminen siitä, missä kulkee seksuaalisen häirinnän, ahdistelun ja flirtin raja. Aivan kuin Me too -kampanjassa todella olisi kyse jostain hämärän rajamailla tarpomisesta.

Minulle tuo raja on melko selvä. Aikuisena ihmisenä tunnistan ja pystyn suhtautumaan harmittomaan flirttiin ja huumoriin, kuten ne on tarkoitettu. Lapset ja nuoret, joita seksuaalinen häirintä valitettavan yleisesti koskee, eivät sen sijaan ole asemassa, jossa pitäisi joutua kohtaamaan edes ronskia huumoria, varsinkaan aikuisilta. Koska flirtin ja seksuaalisen häirinnän raja näyttää olevan joillekin epäselvää, eikä eilinen keskustelu rajanvetoa ainakaan selkeyttänyt, listaan alla tilanteita ja kokemuksia seksuaalisesta häirinnästä ja ahdistelusta.

Nämä eivät ole kauhuesimerkkejä flirtistä vaan häirintää ja ahdistelua:

Tarttuminen kiinni kadulla, väkijoukossa, baarissa, poliittisissa tilaisuuksissa tai ihan missä vain. Tilanteet tulevat eteen usein pyytämättä ja yllättäen, eikä niitä edellä tai seuraa keskustelu harmittomasti flirttailemalla. Tilanteisiin voi sisältyä väkisin halaamista, suutelua, kourimista ja yrityksiä riisua vaatteita.
Tarttuminen kiinni senkin jälkeen, kun asiasta on selväsanaisesti huomauttanut ja kieltänyt.
Seuraaminen, seksuaali- ja sukupuolisävytteinen huutelu ja huorittelu. Olen kohdannut huorittelua esimerkiksi tilanteissa, joissa olen kieltänyt tuntemattomia miehiä koskemasta itseäni.
Työterveyslääkärin asiaton käytös. Pitkään kestävä rintojen tuijotus ja kehotus riisua hihaton paita verenpaineen mittaamiseksi käsivarresta. Kyse ei ole eduskunnan työterveydestä vaan tilanteesta, johon olen joutunut nuorempana. En riisunut.
Raiskaus- ja muiden sanallisten ja kuvallisten väkivalta- ja vihaviestien lähettäminen sähköpostilla tai sosiaalisessa mediassa.
Tilanteisiin nähden täysin sopimaton ulkonäköön kohdistuva tai seksuaalissävytteinen huumoriksi verhottu puhe esimerkiksi työtilanteissa. Tämä on niin yleistä, ettei siihen oikein enää edes kiinnitä huomiota. Valitettavasti.

Yllä olevat esimerkit ovat vain murto-osa siitä seksuaalisesta häirinnästä ja ahdistelusta, jota olen kohdannut. Näiden lisäksi voisin myös kirjoittaa esimerkkejä muusta epäasiallisesta käytöksestä ja vallankäytöstä, jota olen työelämässä ja politiikassa saanut kokea sukupuoleeni liittyen.

Seksuaalinen itsemääräämisoikeus on ihmisoikeus. Seksuaalinen häirintä on vallankäyttöä ja väkivaltaa. Siinä ei ole kyse flirtistä tai hämärän rajamaista. Se ei ole hauskaa tai imartelevaa. Se ei liity pukeutumiseen. Se koskettaa isoa osaa ihmisistä ja on erityisen vahingollista kohdistuessaan heikossa asemassa oleviin, kuten nuoriin ja lapsiin. Sen loppuminen on meidän kaikkien vastuulla. Ensimmäinen askel on ongelman myöntäminen, vähättelyn ja uhrien syyllistämisen lopettaminen sekä "kännissä ja läpällä" -kulttuurin haastaminen.

_MG_2419.JPG

Avainsanat: #metoo, Seksuaalinen häirintä ja ahdistelu, Yle A-teema