Tampereen palkkiosääntömuutos on huonoa hallintoa

Share |

Keskiviikko 20.12.2017 - Sanna Marin


Tampereen kaupunginvaltuusto päätti 18.12. kokouksessaan poistaa kaupungin palkkiosäännöstä niin sanotun kolmen tunnin läsnäoloehdon. Ehto otettiin käyttöön edellisellä valtuustokaudella aiemmin tänä vuonna. Sen mukaisesti luottamushenkilölle on maksettu kokouspalkkion sijaan puolet palkkiosta, mikäli hän on poistunut kesken kokouksen tai mikäli hän ei ole ollut yli kolmea tuntia kestävässä kokouksessa vähintään kolmea tuntia läsnä.

Kolmen tunnin ehdon poistaminen ei mielestäni ole perusteltua ja äänestin sen poistamista vastaan. Lähtökohtana on oltava, että kokouksessa ollaan läsnä koko kokousaika ja palkkio maksetaan tämän mukaisesti. Sääntö otettiin käyttöön syystä: osa valtuutetuista on säännönmukaisesti poistunut kokouksesta vain tunnin osallistumisen jälkeen.

Itse palkkiomuutoksen lisäksi minua ihmetyttää tapa, jolla se tuli valtuuston käsiteltäväksi. Asiaa ei oltu alunpitäen edes valmisteltu vaan kaupunginhallitus oli linjannut asian kesken kokouksensa käsitellessään hallintosäännön muuttamista. Tavanomaisesti sääntömuutoksia edeltää valmistelu. Lisäksi muutos tehtiin vain alle vuosi läsnäoloehdon käyttöönoton jälkeen.

Mikäli ongelma on ollut se, että palkkiosääntöä on tulkittu liian tiukasti eli jo muutaman minuutin myöhästyminen kokouksen alusta on puolittanut palkkion, olisi tämä voitu korjata ilman kolmen tunnin läsnäoloehdon romuttamista.

Palkkiosääntömuutos ilman kunnollista valmistelua ei anna hyvää kuvaa kaupungin päätöksentekokulttuurista ja se heikentää asukkaiden luottamusta kaupunginvaltuuston toimintaa kohtaan.

Avainsanat: Tampere, Kaupunginvaltuusto, Palkkiosääntö