Rautalankamalli vaaleihin valmistautumiseen

Share |

Sunnuntai 9.9.2018 - Sanna Marin


Moni on vuosien saatossa kysynyt minulta vinkkejä vaalityöhön. Jokainen ehdokas, tukiryhmäläinen ja puoluetoimija on demokratian sankari. Siksi tein rautalankamallin vaaleihin valmistautumiseen.

1. Jotta ihmiset voivat äänestää sinua, täytyy heidän ensin tietää kuka olet. Tee itsellesi nettisivut ja/tai julkinen poliitikkosivu Facebookiin. Jos et osaa itse tehdä sivua, pyydä apua. Esimerkiksi SDP tarjoaa jäsenilleen ja ehdokkailleen laajan joukon erilaisia työkaluja käyttöön.

2. Kerro rohkeasti, kuka olet ja mitä asioita ajat. Ihmisille kannattaa kertoa esimerkiksi omasta taustasta, perheestä, koulutuksesta, työstä tai työttömyydestä, yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta, harrastuksista ja niin edelleen. Kerro mahdollisimman selkeästi, mitkä asiat ovat sinulle tärkeitä ja miksi. Tuo myös selvästi ja rehellisesti esiin, minkä puolueen ehdokas olet.

3. Kokoa itsellesi tukiryhmä. Tukiryhmässä voi olla esimerkiksi perheenjäseniäsi, ystäviäsi ja oman puolueosastosi jäseniä. Tukiryhmää tarvitaan esimerkiksi esitteiden jakamiseen, tilaisuuksien järjestämiseen, sparraamiseen ja henkiseksi tueksi. On todella arvokasta, jos tukiryhmässä on ihmisiä, jotka osaavat esimerkiksi tehdä mainoksia, ottaa valokuvia tai auttaa vaikka niiden nettisivujen tekemisessä.

4. Kirjoita aktiivisesti sosiaalisessa mediassa, pidä blogia ja lähetä mielipidekirjoituksia paikallislehtiin. Voit myös pitää videoblogia. Jaa kirjoituksiasi eteenpäin ja pyydä myös tukiryhmäläisiäsi jakamaan tekstejäsi.

5. Otata itsestäsi hyvä ja omannäköinen valokuva. On tärkeää, että näytät omalta itseltäsi. Jos et ole ikinä elämässäsi pitänyt jakkua tai kravattia, ehkä sitä ei kannata pitää myöskään vaalikuvassa. Valokuvia voi olla useita, mutta suosittelen, että mainonnassa käytät vain yhtä ja samaa kuvaa. Näin jäät paremmin mieleen. Osa ehdokkaista tehostaa tunnistettavuuttaan pitämällä aina tietyn värisiä vaatteita.

6. Tee esite mahdollisimman aikaisin ja jaa sitä ihmisille sopivissa tilaisuuksissa ja paikoissa. Älä turhaan odota vaalinumeroita, sillä ihmiset tarkistavat numeron aina äänestyskopissa. Voit myös päivittää esitteen, kun numerot tulevat. Esitteiden jakaminen postiluukusta voi tuntua työmäärään nähden kannattamattomalta, mutta henkilökohtaisesti olen kokenut esitteiden jakamisen hyödylliseksi. Esimerkiksi viime eduskuntavaaleissa jaoimme tukiryhmän kanssa yli 60 000 esitettä ja viime kuntavaaleissakin yli 20 000 esitettä. On myös perusteltua valita paperiton kampanja ja panostaa vain sähköiseen viestintään.

7. Suurin osa ihmisistä tekee äänestyspäätöksen viimeisen kahden viikon aikana ennen vaaleja. Siksi mainostaminen kannattaa ajoittaa kampanjan loppupäähän. Näin saat rahoillesi eniten vastinetta.

8. Tee ainakin isoimpien medioiden sekä maakunta- ja paikallislehtien vaalikoneet.

9. Pidä keskustelu- ja muita tilaisuuksia yhdessä toisten ehdokkaiden kanssa. Osallistu mahdollisuuksien mukaan paneeleihin. Ole tavattavissa siellä, missä arvelet äänestäjiesi olevan. Olemme esimerkiksi jakaneet kahvia ja esitteitä korkeakouluilla, kauppojen edustoilla ja toreilla. Muista, että ei julkisissa paikoissa pitää kysyä lupa esitteiden jakamiseen.

10. Kampanjatakit ovat olleet yksi parhaista vaalihankinnoistani. Niissä on painettuna nimeni ja puolueen logo, joten samat takit käyvät useissa vaaleissa. Kävimme ostamassa naistentakit Luhdan Outletista (15 €/kpl) ja miestentakit Tokmannilta (10 €/kpl), sillä en löytänyt sopivia netistä. Painatimme takkeihin tekstit Tampereen Tullintorin Kuvatikkauksessa. Sopivien ja sopivan hintaisten takkien etsimiseen meni noin päivä aikaa.

11. Tee vaalirahoituksen ennakkoilmoitus ja vaalirahailmoitus ajoissa. Puolueet neuvovat ehdokkaita siinä, miten ilmoitus tehdään ja mitä muuta vaalirahan keräämisessä pitää ottaa huomioon. Katsomalla oman vaalipiirisi vaalirahailmoituksia aiemmilta vuosilta, saat käsityksen kuinka paljon ja mihin rahaa ollaan keskimäärin käytetty.

12. Usko itseesi ja asiaasi. Ihmiset äänestävät ehdokkaita, jotka ovat tosissaan.

Tässä päällimmäisiä vinkkejä vaalityöhön. Täydennän listaa jos ja kun minulle tulee asioita mieleen.

image.jpeg

Avainsanat: Vaalit, Ehdokkuus, Vinkkejä, Politiikka