Seksuaaliseen väkivaltaan on aina suhtauduttava vakavasti

Tiistai 15.1.2019 - Sanna Marin

Ihmisoikeus- ja naisjärjestöt ovat vuosikausia vaatineet niin raiskauslainsäädännön uudistamista kuin viranomaisten resurssien ja palvelujen vahvistamista liittyen naisiin ja lapsiin kohdistuvaan väkivaltaan. Yhtälailla moni kansanedustaja, usein nainen, on jo vuosia tai vuosikymmeniä puhunut seksuaalisesta väkivallasta ja vaatinut hallituksilta lakiesityksiä ja tekoja siihen puuttumiseksi. Onneksi myös joitakin parannuksia on vuosien saatossa tehty. Näitä ovat muun muassa avioliitossa tapahtuneen raiskauksen kriminalisointi vuonna 1994 ja seksuaalisen ahdistelun kieltäminen lailla vuonna 2014.

Lue lisää »

Avainsanat: Seksuaalinen väkivalta, Raiskaus, Oulu, Helsinki, Turvapaikanhakijat, Eduskunta, Ihmisoikeudet

SDP:n Marin vaatii päästötavoitteiden pikaista tarkistamista

Maanantai 8.10.2018 - Tiedote

SDP:n varapuheenjohtaja ja eduskunnan ympäristövaliokunnan jäsen Sanna Marin vaatii päästötavoitteiden pikaista tarkistamista ja ilmastotoimien nykyistä nopeampaa toteuttamista. Ilmastopolitiikan kunnianhimon tasoa on nostettava merkittävästi, jos aiomme pysäyttää ilmaston lämpenemisen alle kahteen asteeseen, kertoo tänään julkaistu kansainvälisen ilmastopaneelin IPCC:n raportti.

Lue lisää »

Avainsanat: Tiedote, Ilmastonmuutos, IPCC, Päästötavoitteet, EU, Suomi, Ympäristö

Translaki on uudistettava

Perjantai 7.7.2017 - Sanna Marin

Sosialidemokraattisen liikkeen tehtävä on edistää tavallisten ihmisten oikeuksia ja asemaa yhteiskunnassa, on kyse sitten työntekijöiden oikeuksista, vammaisten oikeuksista, seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksista, kielivähemmistöjen oikeuksista tai pakolaisten asemasta. Vähemmistöjen oikeuksia koskevat kysymykset ovat tärkeitä, vaikka ne eivät koskettaisi henkilökohtaisesti omaa elämää.

Lue lisää »

Avainsanat: Translaki, Eduskunta, Ihmisoikeudet

Suuren valiokunnan sd-ryhmä: EU-jäsenyysneuvottelut Turkin kanssa jäädytettävä

Perjantai 9.12.2016 - Suuren valiokunnan sd-ryhmä

Turkissa oppositioon kohdistuvat vainot ovat kiihtyneet viime viikkoina. Kurdien tärkeimmän poliittisen puolueen HDP:n johtajia ja kansanedustajia sekä kaupunginjohtajia on ollut pidätettynä marraskuun alusta lähtien. Terrorismin vastainen laki tuli Turkissa voimaan heinäkuun epäonnistuneen vallankaappausyrityksen jälkeen, minkä jälkeen alkaneilla puhdistuksilla on pyritty tukahduttamaan Erdoganin ja hallituksen vastaiset äänet.

Lue lisää »

Avainsanat: Tiedote, Suuri valiokunta, Turkki, EU

Ihmisoikeusloukkaukset pois translaista!

Torstai 13.10.2016 - Sanna Marin

Edustaja Modigin jättämä ja lukuisten muiden kansanedustajien allekirjoittama lakialoite translain eli transseksuaalin sukupuolen vahvistamisesta annetun lain 1 §:n muuttamisesta on tärkeä. Lakialoitteessa esitetään, että lakiin nykyisellään sisältyvä lisääntymiskyvyttömyysvaatimus poistetaan translaista. Vaikka asia voi joidenkin kansanedustajien ja kansalaisten näkökulmasta vaikuttaa pieneltä, on kyse ihmisoikeuksien toteutumisen kannalta merkittävästä ja välttämättömästä muutoksesta.

Lue lisää »

Avainsanat: Eduskunta, Puheenvuoro, Translaki, Tasa-arvo, Ihmisoikeudet

Kansanedustajat: Suomen vaadittava Turkin hallitusta lopettamaan hyökkäykset oppositiota vastaan

Torstai 5.5.2016 - Tiedote

Kansanedustajat Li Andersson (vas), Sanna Marin (sdp), Erkki Tuomioja (sdp), Ozan Yanar (vihr) vaativat Suomea tuomitsemaan Turkin valtapuolueen AKP:n hyökkäykset maan oppositiota vastaan. Kansanedustajat tapasivat tiistaina alkuviikosta Turkin oppositiopuolue HDP:n kansanedustajan Feleknas Ucan. Uca kertoi erimielisyyksien yltyneen fyysisiksi Turkin eduskunnassa ja joutuneensa itse yhdessä HDP:n muiden kansanedustajien kanssa pahoinpitelyn kohteeksi parlamentissa.

Lue lisää »

Avainsanat: Tiedote, Turkki, Suomi, EU, Viisumivapaus, Ihmisoikeudet, Demokratia

Lapsilta leikkaamisella on kalliit ja kauaskantoiset seuraukset

Tiistai 24.11.2015 - Sanna Marin, Olli-Poika Parviainen, Anna Kontula

Perheiden toimeentulossa ja yhteiskunnassa yleisestikin lisääntynyt epävarmuus kasvattaa painetta perheille kohdistettujen palvelujen säilyttämiseksi ja kehittämiseksi. On lyhytnäköistä, että hallitus on valinnut keskeiseksi säästökohteeseen lapset, perheet ja tulevaisuuden. Hallitus tekee politiikkaa, joka ajaa etenkin pienituloiset ja valmiiksi vaikeassa asemassa olevat perheet entistä ahtaammalle.

Lue lisää »

Avainsanat: Varhaiskasvatus, Subjektiivinen päivähoito-oikeus, Ryhmäkoot, Hallitus, Eduskunta, Tampere

SDP:n nuoret kansanedustajat kysyvät hallitukselta translain uudistamisesta

Torstai 22.10.2015 - Tiedote

SDP:n nuoret kansanedustajat Sanna Marin, Ilmari Nurminen, Nasima Razmyar ja Joona Räsänen ovat jättäneet hallitukselle kirjallisen kysymyksen translain uudistamisesta.

Lue lisää »

Avainsanat: Tiedote, Translaki, Ihmisoikeudet, Eduskunta

SDP:n Marin kritisoi ministeri Mäntylän esitystä laskea sosiaaliturvaa valikoiduilta ihmisryhmiltä

Maanantai 12.10.2015 - Tiedote

SDP:n kansanedustaja, varapuheenjohtaja Sanna Marin kritisoi sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylän (ps) esitystä alentaa sosiaaliturvaa valikoitujen väestöryhmien osalta. Mäntylä kertoi viime viikolla, että hänen johdollaan ministeriössä valmistellaan lakimuutosta, jonka myötä oleskeluluvan saaneille pakolaisille, turvapaikanhakijoille ja maahanmuuttajille maksettaisiin pienempää sosiaaliturvaa kuin kantaväestölle. Marin katsoo, että Suomen sosiaaliturvan tasoa pitäisi pikemminkin nostaa kuin laskea.

Lue lisää »

Avainsanat: Tiedote, Sosiaaliturva, Hanna Mäntylä, Ihmisoikeudet

Pari- ja lähisuhdeväkivalta on ihmisoikeuskysymys

Perjantai 3.4.2015 - Sanna Marin / Kolumni julkaistu TANE:n tasa-arvovaalit sivustolla

Pari- ja lähisuhdeväkivalta on vakava ja laaja ihmisoikeusongelma Suomessa. Euroopan Unionin perusoikeusviraston tekemän tutkimuksen perusteella joka kolmannes suomalaisista naisista on kokenut fyysistä tai seksuaalista väkivaltaa kumppaninsa taholta. Kun otetaan huomioon myös muiden tekemä väkivalta, nousee luku lähes 50 prosenttiin. Lähisuhteissa tapahtuu paitsi fyysistä ja seksuaalista väkivaltaa myös henkistä ja taloudellista väkivaltaa. Vaikka ongelma tiedostetaan, on siihen puuttumisessa merkittäviä puutteita eri puolilla maata.

Lue lisää »

Avainsanat: Ihmisoikeudet, Pari- ja lähisuhdeväkivalta, Tasa-arvo

Israel-Palestiina konfliktista keskusteltava asiallisesti

Torstai 14.8.2014 - Sanna Marin

Perussuomalaisten kansanedustaja Mika Niikko kommentoi Iltalehdessä (14.8.) Israelin ja Palestiinan konfliktia koskevaa blogikirjoitustani kovin sanakääntein. Hänen mielestään esiin nostamani kysymys laittomissa siirtokunnissa valmistettujen tuotteiden boikotoinnista, on kuin suoraan ”natsi-Saksasta”.

Lue lisää »

Avainsanat: Israel, Palestiina, Gaza, EU, Kauppapolitiikka

SDP:n Marin tyytyväinen Tampereen raitiotiehankkeen rahoituksesta

Torstai 19.6.2014 - Tiedote 19.6.2014

SDP:n varapuheenjohtaja ja Tampereen kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Sanna Marin on tyytyväinen hallitusohjelmaneuvottelujen kirjaukseen, jossa tuetaan Tampereen kaupunkiraitiotiehanketta osana alueen liikennejärjestelmän, maankäytön ja tonttipolitiikan kehittämistä. Valtio osallistuu hankkeen suunnittelukustannuksiin sekä hankkeen toteuttamiseen suunnittelun valmistuttua, arvioituaan ensin Tampereen kaupungin ja Tampereen seudun kuntien toimet tonttitarjonnan lisäämisessä ja asuntotuotannossa.

Lue lisää »

Avainsanat: Tiedote, Hallitusohjelmaneuvottelut, Tampere, Raitiotiehanke

On väliä - nyt uurnille!

Torstai 22.5.2014 - Sanna Marin

SDP:n uusimmat kannatusluvut eivät varmasti ole yhdellekään sosialidemokraatille mieluista luettavaa. Uusimmassa Ylen eurovaaligallupissa puolueelle povattiin vain 13,8 prosentin kannatusta. Puheenjohtaja Antti Rinne tokaisikin suorasukaisen rehellisesti, että jos näillä luvuilla mennään sunnuntaihin asti, niin turpaan tulee. Ja näinhän se on!

Lue lisää »

Avainsanat: Eurovaalit, Politiikka, SDP, PES

Sananen listavaalista

Torstai 20.3.2014 - Sanna Marin

Jätin viime marraskuussa SDP:n puoluekokoukselle aloitteen (nro. 137) listavaalin käyttöönotosta europarlamenttivaaleissa. Aloitteeni on saanut hyvän vastaanoton puolueen sisällä. Puoluehallituksen vastaus aloitteeseen on varovaisen myönteinen, tosin ehkä turhankin varovainen. Sittemmin muun muassa eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jouni Backman ja varapuheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä ovat liputtaneet listavaalin käyttöönoton puolesta...

Lue lisää »

Avainsanat: Politiikka, Vaalit, Eurovaalit, Listavaalit

Tulevaisuuden kaupunkiseutua rakennetaan yhdessä

Lauantai 14.9.2013 - Sanna Marin ja Anna-Kaisa Ikonen

(Julkaistu Aamulehdessä 14.9.2013)

Puheenaihe-palstalla 7.9. Pauli Ruoholahti kirjoitti Tampereen kaupunkiseudun tekeillä olevasta seutuselvityksestä. Seudun kunnat haluavat yhdessä löytää toimintamalleja, joilla pystymme parhaiten edistämään hyvinvointia ja elinvoimaa. Samalla täytetään kuntarakennelain määräämä selvitysvelvoite...

Lue lisää »

Avainsanat: Tampere, kaupunkiseutu, seutuselvitys, kuntarakenne

Valtiontalouden tasapainottamisen ontuva logiikka

Sunnuntai 18.8.2013 - Sanna Marin

Viime kevään kehysriihessä Suomen hallitus teki päätöksen yhteisöveron alentamisesta. Veroa sovittiin laskettavan 4,5 prosenttiyksikköä, joka tekee valtiovarainministeriön tuoreimpien laskelmien mukaan 870 miljoonan aukon valtion kassaan. Vain muutamia vuosia aiemmin edellisen porvarihallituksen aikana isot työnantajat saivat lottovoiton, kun työnantajien Kela-maksu poistettiin. Tämän kustannus oli noin miljardin luokkaa. Molempien toimien perusteena on ollut talouden elvyttäminen, uusien työpaikkojen synnyttäminen ja Suomen kilpailukyvyn lisääminen. Todelliset vaikutukset taitavat valitettavasti rajoittua lähes kahden miljardin euron aukkoon valtion kassassa...

Lue lisää »

Avainsanat: Talous, Yhteisövero, Kela-maksut, Rakenneuudistukset, Sdp

Vaikeat ajat vaativat vastuullista politiikkaa

Lauantai 12.1.2013 - Sanna Marin

Uudella kaupunginvaltuustolla on edessään paljon haasteita ja vaikeita päätöksiä. Päällimmäisenä on huoli kaupungin talouden kestävyydestä ja kaupunkilaisten, etenkin nuorten, työllisyydestä. Tällaisina aikoina valtuutetuilla on vastuu ja velvollisuus tehdä tulevaisuuteen katsovaa politiikkaa, jolla taloutta tasapainotetaan ja koko kaupunkiseudun kehitysedellytyksistä pidetään huolta. Samalla on huolehdittava kaupunkilaisten hyvinvoinnista ja arjen sujuvuudesta...

Lue lisää »

Avainsanat: Tampere, Valtuusto, Tampereen kaupunkiseutu, Kunnallispolitiikka

Resursseja pari- ja lähisuhdeväkivallan ehkäisyyn

Perjantai 24.8.2012 - Sanna Marin

(Julkaistu Aamulehdessä 17.9.2012)

Kodeissa tapahtuva pari- ja lähisuhdeväkivalta on vakava ihmisoikeusongelma Suomessa. Väkivalta voi olla luonteeltaan henkistä, fyysistä, seksuaalista tai taloudellista. Vain pieni osa kaikesta väkivallasta tulee poliisin tietoon. Perhesurmat ovat väkivallan näkyvin ja uutisoiduin muoto, mutta vain jäävuoren huippu kaikesta lähisuhteissa tapahtuvasta väkivallasta...

Lue lisää »

Avainsanat: Pari- ja lähisuhdeväkivalta, Ihmisoikeudet, Tasa-arvo, Tampere

Hyviä ja huonoja uutisia Euroopasta

Maanantai 7.5.2012 klo 11:36 - Sanna Marin

Sunnuntaina käytiin kahdet Euroopan kannalta merkittävät vaalit: Ranskan presidentinvaalit ja Kreikan parlamenttivaalit. Edellisen vaalin tulos ei olisi voinut olla sosialidemokraattien kannalta parempi, toisen taas huonompi...

Lue lisää »

Avainsanat: Francois Hollande, Ranska, Kreikka, Euroopan unioni, Eurooppa

Ulkopolitiikka nousemassa poliittisen keskustelun keskiöön

Torstai 9.9.2010 klo 17:19 - Sanna Marin

Ulkopolitiikka on jälleen nousemassa Suomen poliittisen keskustelun keskiöön. Tästä viestivät paitsi Kokoomuksen viimeaikaiset Venäjä-kohautukset niin myös jatkuvasti lisääntyvä paine kehitysapu- ja ihmisoikeuskeskustelussa. Voi hyvinkin olla, että ulkopolitiikasta haetaan puolueiden eroja esiin nostavaa vaalivalttia...

Lue lisää »

Avainsanat: Ulkopolitiikka, EU, Venäjä, Kauppapolitiikka, Ihmisoikeudet

Vanhemmat kirjoitukset »