SDP:n Marin kritisoi ministeri Mäntylän esitystä laskea sosiaaliturvaa valikoiduilta ihmisryhmiltä

Maanantai 12.10.2015 - Tiedote

SDP:n kansanedustaja, varapuheenjohtaja Sanna Marin kritisoi sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylän (ps) esitystä alentaa sosiaaliturvaa valikoitujen väestöryhmien osalta. Mäntylä kertoi viime viikolla, että hänen johdollaan ministeriössä valmistellaan lakimuutosta, jonka myötä oleskeluluvan saaneille pakolaisille, turvapaikanhakijoille ja maahanmuuttajille maksettaisiin pienempää sosiaaliturvaa kuin kantaväestölle. Marin katsoo, että Suomen sosiaaliturvan tasoa pitäisi pikemminkin nostaa kuin laskea.

Lue lisää »

Avainsanat: Tiedote, Sosiaaliturva, Hanna Mäntylä, Ihmisoikeudet

Onko sosiaaliturvamaksun alennus Troijan hevonen?

Sunnuntai 4.10.2015 - Sanna Marin

Hallitus on päättänyt alentaa yksityisen työnantajan sosiaaliturvamaksua 1,72 prosenttiyksikköä. Tämä on paljon, sillä sosiaaliturvamaksu on tänä vuonna 2,08 prosenttia. Alennus maksaa valtiolle 847 miljoonaa euroa vuosittain. Päätöksen kyseenalaistaminen on tärkeää, koska aiemmin tehdyt vastaavat alennukset kuten kela-maksun poisto ja yhteisöveron alennus eivät ole olleet erityisen vaikuttavia verrattuna siihen kuinka paljon ne ovat valtiolle maksaneet. Tästä puhuin myös eduskunnassa viime keskiviikkona. Olen kirjoittanut aiheesta aiemmin muun muassa 17. syyskuuta 2015 ja joulukuussa 2014.

Lue lisää »

Avainsanat: Sosiaaliturvamaksu, Hallitus, Talous, Sote

Yksinkertaisempaa sosiaaliturvaa, kiitos!

Keskiviikko 15.10.2014 - Sanna Marin

Suomen sosiaaliturvajärjestelmä on kansainvälisessä vertailussa edelleen hyvä, mutta kotimaassa monin osin ajasta jälkeen jäänyt. Työelämän sirpaloituminen ja epätyypillisten, tai nykyään jo tyypillisten, työsuhteiden lisääntyminen ovat tuoneet mallistamme esiin monenlaisia jäykkyyksiä. Vanhasen toisen hallituksen asettama Sata-komitea yritti uudistaa sosiaaliturvaa 2000-luvulla, mutta sen tuotokset jäivät vaisuiksi. Seuraavalla hallituskaudella onkin jälleen syytä tarttua sosiaaliturvan uudistamiseen ja tällä kertaa kaikkien puolueiden yhteisvoimin.

Lue lisää »

Avainsanat: Sosiaaliturva, Sosiaaliturvajärjestelmä, Perustulo, SDP