SDP:n Marin: Sote-uudistuksessa piilee rakenteellisen korruption vaara

Torstai 29.9.2016 - Tiedote

SDP:n varapuheenjohtaja, kansanedustaja Sanna Marin katsoo, että hallituksen ajamassa sote-uudistuksessa piilee rakenteellisen korruption vaara. Uudistuksessa päätetään sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä, tuotannosta ja rahoituksesta. Hallitus on linjannut, että iso osa julkisesta palvelutuotannosta on tulevaisuudessa yhtiöitettävä ja yksityisten terveysyritysten osuus palvelutuotannossa kasvaa merkittävästi.

Lue lisää »

Avainsanat: Tiedote, Sote, Rakenteellinen korruptio, Joonas Turunen, Kokoomus

Sote-uudistus harhateillä

Keskiviikko 6.7.2016 - Sanna Marin

Sosiaali- ja terveydenhuoltoa uudistetaan, koska väestö ikääntyy, palvelutarpeet kasvavat ja resursseja tähän kaikkeen on käytettävissä rajallisesti. Kun uudistusta lähdettiin tekemään kunta- ja palvelurakenneuudistuksen PARAS-hankkeen jälkeen vuonna 2011, asetettiin sen keskeisiksi tavoitteiksi hyvinvointi- ja terveyserojen kaventaminen, palvelujen yhdenvertaisuuden ja saatavuuden parantaminen sekä kustannuskehityksen hillitseminen.

Lue lisää »

Avainsanat: Sote-uudistus, Hallitus

Peruspalveluiden yhtiöittämispakko on järjetön linjaus

Keskiviikko 18.5.2016 - Sanna Marin

Hallitus ei ole hakenut tai saanut kansalaisilta valtakirjaa niille suurille muutoksille yhteiskunnassa, joista se on nyt vaalien jälkeen ilmoittanut.

Sosiaali- ja terveydenhuollon palvelutuotannon yhtiöittämispakko ja markkinaehtoistaminen, Suomen väyläomaisuuden - teiden, raiteiden ja vesiväylien - siirtäminen yhtiöön laajan avoimuuden ja demokratian ulottumattomiin, väylien kunnossapidon ja investointien muuttaminen käyttömaksuilla rahoitettavaksi, työllisyydenhoidon laiminlyönti, työttömiin kohdistuvat kiristykset ja ilmaistyöluokan luominen sekä alueiden näivettäminen muun muassa koulutuksesta tehtyjen leikkausten kautta ovat esimerkkejä niistä perustavanlaatuisista muutoksista, joista hallituspuolueet eivät ennen vaaleja kertoneet kansalaisille.

Tämä on syy sille, miksi sosialidemokraatit ovat tehneet hallitukselle välikysymyksen Suomen suunnasta.

Lue lisää »

Avainsanat: Puhe, Välikysymys Suomen suunnasta, Yhtiöittäminen, Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus, Sote, SDP

Onko sosiaaliturvamaksun alennus Troijan hevonen?

Sunnuntai 4.10.2015 - Sanna Marin

Hallitus on päättänyt alentaa yksityisen työnantajan sosiaaliturvamaksua 1,72 prosenttiyksikköä. Tämä on paljon, sillä sosiaaliturvamaksu on tänä vuonna 2,08 prosenttia. Alennus maksaa valtiolle 847 miljoonaa euroa vuosittain. Päätöksen kyseenalaistaminen on tärkeää, koska aiemmin tehdyt vastaavat alennukset kuten kela-maksun poisto ja yhteisöveron alennus eivät ole olleet erityisen vaikuttavia verrattuna siihen kuinka paljon ne ovat valtiolle maksaneet. Tästä puhuin myös eduskunnassa viime keskiviikkona. Olen kirjoittanut aiheesta aiemmin muun muassa 17. syyskuuta 2015 ja joulukuussa 2014.

Lue lisää »

Avainsanat: Sosiaaliturvamaksu, Hallitus, Talous, Sote

Sote-bisnes kuriin Suomessakin!

Perjantai 17.10.2014 - Sanna Marin

Ruotsin uusi sosialidemokraattien johtama hallitus on linjannut, ettei ihmisten hoivatarpeilla saa enää tulevaisuudessa tehdä kovaa bisnestä. Ruotsissa on tarkoitus perustaa rekisteri, johon pääsevät vain ne hoivayritykset, jotka sijoittavat keräämänsä voitot takaisin yhteiseen hyvinvointiin. Julkinen sektori puolestaan ostaisi palveluita vain toimijoilta, jotka ovat rekisterissä. Mallin takana on kyllästyminen yrityksiin, jotka toistuvasti joustavat laatuvaatimuksista isomman voitontavoittelun takia. Monet hoiva-alan yritykset ovat myös jääneet kiinni verokikkailusta ja yhteyksistä veroparatiiseihin.

Lue lisää »

Avainsanat: Sote, Sosiaali- ja terveydenhuolto, Politiikka

Sote - jotain hyvää, jotain huonoa

Maanantai 24.3.2014 - Sanna Marin

Ensinnäkin, on hyvä, että sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus (sote) on vihdoin nytkähtänyt liikkeelle. Historiallinen sopu saavutettiin, kun päähallituspuolueet kokoomus ja Sdp sekä oppositiopuolueet perussuomalaiset ja keskusta, istuivat yhteisen pöydän ääreen ja neuvottelivat kasaan kaikille kelpaavan ratkaisun. Pelkästään se, että asiasta löytyi sopu, on lohdullinen uutinen...

Lue lisää »

Avainsanat: Kunnat, Sosiaali- ja terveyspalvelut, Sote, Uudistus, Politiikka