SDP:n Marin: Hallitus on heikentänyt sukupuolten välistä tasa-arvoa

Tiistai 4.9.2018 - Tiedote

SDP:n varapuheenjohtaja, kansanedustaja Sanna Marin pitää huolestuttavana – joskaan ei yllättävänä – tuoreita tutkimustuloksia, joiden mukaan miehet ovat hyötyneet vuosien 2016–2018 verotuksen ja sosiaalietuuksien muutoksista useammin kuin naiset, kun taas valtaosa harjoitetun talouspolitiikan häviäjistä on naisia. Tulokset selviävät tänään julkaistusta Tasa-arvoa talousarvioon -selvityksestä.

Lue lisää »

Avainsanat: Tiedote, Tasa-arvo, Talouspolitiikka

Marin: Veronkorotus järkevämpi vaihtoehto kuin palveluista leikkaaminen

Maanantai 13.8.2018 - Tiedote

Tampereen viranhaltijoiden esittämät säästöt eivät saa sosialidemokraattien kaupunginvaltuutetulta Sanna Marinilta tukea. Hän muistuttaa, että valtuusto päätti huhtikuussa yli 40 miljoonan euron tasapainottamisohjelmasta ja nyt kaavaillut säästöt rajattiin tuolloin listan ulkopuolelle. Kaupunginhallitus ja valtuustoryhmät käsittelevät asiaa tänään kokouksissaan.

Lue lisää »

Avainsanat: Tiedote, Tampere, Talous, Verotus

Hallituksen budjettiesitys kasvattaa tulo- ja hyvinvointieroja

Keskiviikko 20.9.2017 - Sanna Marin

Sain muutama viikko sitten puhelun työkyvyttömyyseläkkeellä olevalta mieheltä, joka oli vihainen. Hän oli vihainen hallituksen politiikasta, joka vie pienituloisilta ja antaa suurituloisille. Hän kertoi joutuneensa tilanteisiin, joissa hän on ollut pakotettu valitsemaan ruuan ja lääkkeiden oston väliltä. Vaikka hänen tilanteensa on hankala, vielä enemmän hän oli huolissaan muista samanlaisessa tai vaikeammassa tilanteessa elävistä ihmisistä: sairaista, työttömistä, iäkkäistä ja nuorista, joiden tulevaisuus ei näytä valoisalta yleisen taloustilanteen paranemisen myötäkään.

Lue lisää »

Avainsanat: Eduskunta, Talousarvio, Hallitus

Hallituksen talouspolitiikan tavoitteet ja keinot ovat ristiriidassa

Tiistai 19.4.2016 - Sanna Marin

Arvoisa puhemies,


Valtioneuvoston selonteossa julkisen talouden suunnitelmasta vuosille 2017—2020 todetaan:


“Finanssi- ja muussa talouspolitiikassa täytyy löytää tasapaino kotimaisen kysynnän tukemiseksi yli taantuman, julkisen talouden velkaantumisen taittamiseksi keskipitkällä aikavälillä sekä talouden kasvun edellytysten kohentamiseksi ja julkisen talouden kestävyyden varmistamiseksi pitkällä aikavälillä.”


Tavoitteet ovat selvät ja varmasti yleisesti hyväksyttävissä. On kuitenkin vahvasti kyseenalaista kykeneekö hallitus vastaamaan tavoitteisiin politiikalla, jota se harjoittaa. Tarkastelkaamme siis tavoitteiden ja keinojen suhdetta.

Lue lisää »

Avainsanat: Puhe, Talouspolitiikka, Julkisen talouden suunnitelma, Hallitus

Onko sosiaaliturvamaksun alennus Troijan hevonen?

Sunnuntai 4.10.2015 - Sanna Marin

Hallitus on päättänyt alentaa yksityisen työnantajan sosiaaliturvamaksua 1,72 prosenttiyksikköä. Tämä on paljon, sillä sosiaaliturvamaksu on tänä vuonna 2,08 prosenttia. Alennus maksaa valtiolle 847 miljoonaa euroa vuosittain. Päätöksen kyseenalaistaminen on tärkeää, koska aiemmin tehdyt vastaavat alennukset kuten kela-maksun poisto ja yhteisöveron alennus eivät ole olleet erityisen vaikuttavia verrattuna siihen kuinka paljon ne ovat valtiolle maksaneet. Tästä puhuin myös eduskunnassa viime keskiviikkona. Olen kirjoittanut aiheesta aiemmin muun muassa 17. syyskuuta 2015 ja joulukuussa 2014.

Lue lisää »

Avainsanat: Sosiaaliturvamaksu, Hallitus, Talous, Sote

Puheenvuoro keskustelussa hallituksen tiedonannosta kustannuskilpailukykyä vahvistavista toimista

Keskiviikko 30.9.2015 - Sanna Marin

Arvoisa rouva puhemies,


On hyvä aloittaa puheenvuoro kannattamalla edustaja Ihalaisen tekemää esitystä lähettää tiedonanto valiokuntakäsittelyyn ja hänen tekemäänsä ehdollista epäluottamuslausetta. Haluan myös kiittää häntä hyvästä ja rakentavasta puheenvuorosta.

Lue lisää »

Avainsanat: Puhe, Eduskunta, Kilpailukykypaketti, Talous, Työmarkkinat

Hallituksen halpatyö-Suomi on kunnianhimoton suunnitelma - Suomen kannattaa kilpailla osaamisella

Torstai 17.9.2015 - Sanna Marin

Juha Sipilän hallituksen vastaus valtion ja työmarkkinajärjestöjen yhteiskuntasopimusneuvottelujen kariutumiseen nähtiin viime viikolla, kun hallitus esitteli niin sanotun mustan tiistain työmarkkinapakettinsa. Hallitus esitti muun muassa, että ylityökorvauksia ja sunnuntaikorvauksia leikataan, ensimmäinen sairaslomapäivä tulee työntekijän maksettavaksi, vuosilomaoikeutta rajoitetaan ja yksityisen työnantajan sosiaaliturvamaksua alennetaan. Näillä keinoin hallitus pyrkii parantamaan tavoitteidensa mukaisesti kustannus- ja hintakilpailukykyä.

Lue lisää »

Avainsanat: Työmarkkinapaketti, Hallitus, Juha Sipilä, Talous

SDP:n Marin: Keihin Kokoomus nyrkkeilyhanskojaan käyttää?

Sunnuntai 11.1.2015 - Tiedote

SDP:n varapuheenjohtaja Sanna Marin ihmettelee elinkeinoministeri Jan Vapaavuoren ulostuloa indeksitarkistusten jäädyttämisestä. Vapaavuori esitti lauantaina Aamulehden haastattelussa, että säästöjä pitäisi hakea ensisijaisesti jäädyttämällä eläkkeiden ja muiden tulonsiirtojen indeksitarkistukset vuosiksi 2016–2019.

Lue lisää »

Avainsanat: Tiedote, Kokoomus, Eläkeindeksi, Talous

Mitä jos olisimme käyttäneet 6 miljardia investointeihin?

Keskiviikko 17.12.2014 - Sanna Marin

Tämä on summa jonka saamme, kun laskemme yhteen kuinka paljon työnantajien kela-maksun poisto vuodesta 2010 ja yhteisöveron alennus vuodesta 2014 alkaen ovat maksaneet. Pelkästään tänä vuonna nämä suurille yrityksille ja työnantajille annetut kädenojennukset ovat maksaneet lähes kaksi miljardia euroa. Ja tämän ne tulevat maksamaan joka vuosi verrattuna tilanteeseen, jossa näitä päätöksiä ei olisi tehty.

Lue lisää »

Avainsanat: Talous, Verotus, Politiikka, Investoinnit, Yhteisövero, Kela-maksu

Keskustelu työstä, taloudesta ja yrittäjyydestä kaipaa ravistelua!

Tiistai 2.12.2014 - Sanna Marin

Suomen talous ja työelämä ovat murroksessa, tätä on turha kiistää. Vanhoja työpaikkoja on kadonnut samalla kun globaalien markkinoiden painopiste on siirtynyt Aasiaan ja tuotantoketjut ovat muuttuneet. Viime vuosina myös EU-talouksien heikko elpyminen on heijastunut Suomeen, sillä viennistämme yli puolet suuntautuu Euroopan unioniin. Mitä meidän siis pitäisi tehdä?

Lue lisää »

Avainsanat: Talous, Työllisyys, Yritykset, Pienyrittäjät, Yksinyrittäjät, Politiikka

Talousarvio on vuoden tärkein päätös

Maanantai 17.11.2014 - Sanna Marin

Tampereen kaupunginvaltuusto päättää tänään vuoden 2015 talousarviosta. Kokous on vuoden tärkein. Helpolla valtuutetut eivät pääse, sillä kaupungin, kuten monen muunkin kunnan, talous sakkaa ja säästöjä on tehtävä. Samalla on kuitenkin löydettävä viisautta olla säästämättä siten, ettei pidemmällä aikavälillä vain lisätä kustannuksia. Ennaltaehkäisevät palvelut ovat monesti tällainen kohde.

Lue lisää »

Avainsanat: Tampere, Valtuusto, Talousarvio

Lypsävää lehmää ei pidä myydä!

Tiistai 20.5.2014 - Sanna Marin

Hallitus sopi kehysriihessään maaliskuun lopussa myyvänsä valtion omistuksia 1,9 miljardin euron edestä. Samalla sovittiin 600 miljoonan euron kasvupaketista ja valtion lainan lyhentämisestä 1,3 miljardilla eurolla. Käytännössä 1,9 miljardia on tarkoitus irrottaa muun muassa myymällä valtio-omisteisten yhtiöiden omistuksia. Tänään 20. toukokuuta hallitus on päättänyt lisätalousarviossaan esittää muun muassa Altia Oyj:n omistuksista luopumista.

Lue lisää »

Avainsanat: Altia, Hallitus, Lisätalousarvio, Talous, Valtionyhtiöt, Politiikka

Hyvä pääministeri kyllä kriisitietoisuutta löytyy, kriisi vain on eri kuin mitä eliitti päivittelee!

Keskiviikko 28.8.2013 - Sanna Marin

Alkuviikosta pääministeri Katainen otti maanisän roolin ja julisti talouskriisin olevan meidän kaikkien vika. Siis minun vikani, sinun vikasi kuin naapurin 93-vuotiaan Irmankin vika. Johtopäätöskin tästä syyllisten löytämisestä on yksinkertainen. Nyt kaikkien on löydettävä sisäinen kriisitietoutensa, joustettava saavutetuista eduista ja kannettava kortensa kekoon, jotta tulevaisuudessakin on olemassa jonkinmoinen keko, jonka alttarille saamme elämämme uhrata.

Mutta arvon pääministeri minähän olen jo tietoinen aikakautemme kriisistä. Se kriisi vain on toinen kuin Sinun kriisisi. Se kriisi on perverssin tulonjaon eli rikkaiden rikastumisen ja köyhien köyhtymisen kriisi...

Lue lisää »

Avainsanat: Politiikka, Talouskriisi, Rakenteelliset uudistukset

Valtiontalouden tasapainottamisen ontuva logiikka

Sunnuntai 18.8.2013 - Sanna Marin

Viime kevään kehysriihessä Suomen hallitus teki päätöksen yhteisöveron alentamisesta. Veroa sovittiin laskettavan 4,5 prosenttiyksikköä, joka tekee valtiovarainministeriön tuoreimpien laskelmien mukaan 870 miljoonan aukon valtion kassaan. Vain muutamia vuosia aiemmin edellisen porvarihallituksen aikana isot työnantajat saivat lottovoiton, kun työnantajien Kela-maksu poistettiin. Tämän kustannus oli noin miljardin luokkaa. Molempien toimien perusteena on ollut talouden elvyttäminen, uusien työpaikkojen synnyttäminen ja Suomen kilpailukyvyn lisääminen. Todelliset vaikutukset taitavat valitettavasti rajoittua lähes kahden miljardin euron aukkoon valtion kassassa...

Lue lisää »

Avainsanat: Talous, Yhteisövero, Kela-maksut, Rakenneuudistukset, Sdp

Tampereen kaupunginvaltuuston puheenjohtaja: Hallitus kurjistaa kuntien tulopohjaa

Perjantai 22.3.2013 - Tiedote

Hallitus on kehysriihessään 21. maaliskuuta linjannut alentavansa yhteisöveroa 24,5 prosentista 20 prosenttiin. Tämä tarkoittaa kunnille merkittävää tulopohjan heikennystä.

- Käytännössä yhteisöveron alentaminen tarkoittaa noin 250 miljoonan heikennystä kuntien tulopohjaan. Tampereelle näin suuri yhteisöverojen alennus merkitsee karkeasti noin 10 miljoonan euron vuosittaista tulonmenetystä, Tampereen kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Sanna Marin arvioi.

Lue lisää »

Avainsanat: Tiedote, Kuntatalous, Hallitus, Kehysriihi, Tampere

Pormestarien palkkojen korotukset kohtuuttomia

Perjantai 21.9.2012 klo 9:26 - Sanna Marin

(Julkaistu Aamulehdessä 22.9.2012)

Tampereen kaupunginhallituksen henkilöstöjaosto käsittelee maanantaina 24. syyskuuta pormestarin ja apulaispormestarien palkkojen korotuksia. Hallinto- ja henkilöstöryhmän johtaja Kirsi Koski esittää jaostolle, että palkkoja korotetaan 3,5 prosenttia. Korotuksen jälkeen palkkojen suuruudet olisivat pormestarin osalta 14 828 euroa ja apulaispormestarien osalta 6 590 euroa...

Lue lisää »

Avainsanat: Tampere, Pormestarit, Henkilöstöjaosto, Talous

Tampereen Sosialidemokraatit: Investoidaan arkeen ja kaupunkilaisten hyvinvointiin

Lauantai 29.10.2011 klo 14:08 - Tiedote

Tampereen Sosialidemokraatit peräänkuuluttavat kaupungilta vastuullista ja suunnitelmallista investointipolitiikkaa. Suuri osa ensivuoden investointimenoista suunnataan kaupunkilaisten arjen kannalta tärkeisiin kohteisiin kuten koulujen ja muiden tilojen peruskorjauksiin. Nämä investoinnit ovat perusteltuja ja tarpeellisia. Talouden epävarmuuden jatkuessa on kuitenkin syytä tarkastella kriittisesti etenkin suuria satojen miljoonien hintaisia yksittäisiä investointihakkeita. Näiden toteuttaminen päällekkäisesti ilman kunnollista investointisuunnittelua on vastuullisen taloudenhoidon näkökulmasta kestämätöntä.

Lue lisää »

Avainsanat: Tiedote, Tampere, Investoinnit, Talous

Veroremontissa painopiste maksukykyyn

Maanantai 4.10.2010 klo 19:42 - Sanna Marin

(Julkaistu Aamulehdessä 6.10.2010)

Ensi vaalikauden yksi keskeisimmistä haasteista on verojärjestelmämme uudistaminen. Viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana verotuksen painopiste on siirtynyt voimakkaasti tasaverotuksen suuntaan muun muassa välillisten verojen kiristyksen kautta. Tällä hetkellä vain kymmenesosa verotuloista kerätään progressiivisesti valtion ansiotuloverotuksena. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, ettei veroja kerätä Suomessa enää maksukyvyn mukaan...

Lue lisää »

Avainsanat: Talouspolitiikka, verotus, veropolitiikka

Kreikan auttaminen on kytkettävä rakenteellisiin uudistuksiin

Keskiviikko 5.5.2010 klo 21:44 - Sanna Marin

(Julkaistu kaupunkilehti Torissa 12.5.2010)

Kreikan talouskatastrofin hoitokeinoksi kaavailtu EMU-maiden ja IMF:n massiivinen tukipaketti on karvas esimerkki nykymallisen markkinatalousjärjestelmämme epäoikeidenmukaisuudesta. Eteläisessä horisontissa jylisevän ukkosmyrskyn tuhot kun maksatetaan tavallisilla eurooppalaisilla veronmaksajilla. Tuohtumuksen keskellä on syytä muistaa, ettei kriisiin syypää ole kreikkalainen palkansaaja vaan maan entinen tilastoja vääristellyt poliittinen johto sekä Kreikkaa holtittomasti luotottaneet pankit...

Lue lisää »

Avainsanat: Talouspolitiikka, EU, Tukipaketti, Kreikka

Wahlroosin kommentti sumutusta?

Torstai 24.9.2009 klo 11:23 - Sanna Marin

(Julkaistu Aamulehdessä 25.9.2009)

Björn Wahlroos kohautti jälleen kommentoimalla 23.9. Ylen A-plus ohjelmassa, että varakkaiden pitäisi maksaa ilmaisista terveydenhuoltopalveluistaan. Ajatus kuulostaa ylevältä kädenojennukselta vähäosaisten suuntaan, mutta todellisuus voi muodostua hyvin kaukaiseksi tästä mielleyhtymästä...

Lue lisää »

Avainsanat: Talouspolitiikka, verotus, veropolitiikka

Vanhemmat kirjoitukset »