Tavoitteena tasa-arvoisempi työelämä ja vanhemmuus

Tiistai 13.11.2018 - Sanna Marin

Nykyinen perhevapaajärjestelmä ylläpitää sukupuolten välistä rakenteellista epätasa-arvoa. Hoivavastuun kasautuminen lähes yksinomaan äideille heikentää niin naisten asemaa työelämässä kuin isien asemaa vanhempina. Naisilla perhevapaiden sukupuolittuneisuus näkyy alempana palkkatasona, huonompina etenemismahdollisuuksina, epävarmuutena työelämässä ja lopulta pienempinä eläkkeinä. Miehillä se näkyy esimerkiksi heikompana asemana huoltajuusjärjestelyissä erotilanteissa sekä siinä, ettei perhevapaita voi välttämättä pitää vaikka haluaisikin.

Lue lisää »

Avainsanat: Perhevapaauudistus, Vanhempainvapaa, Tasa-arvo, Yhdenvertaisuus, Työ- ja perhe-elämän yhteensovittaminen, SDP

SDP:n Marin: Hallitus on heikentänyt sukupuolten välistä tasa-arvoa

Tiistai 4.9.2018 - Tiedote

SDP:n varapuheenjohtaja, kansanedustaja Sanna Marin pitää huolestuttavana – joskaan ei yllättävänä – tuoreita tutkimustuloksia, joiden mukaan miehet ovat hyötyneet vuosien 2016–2018 verotuksen ja sosiaalietuuksien muutoksista useammin kuin naiset, kun taas valtaosa harjoitetun talouspolitiikan häviäjistä on naisia. Tulokset selviävät tänään julkaistusta Tasa-arvoa talousarvioon -selvityksestä.

Lue lisää »

Avainsanat: Tiedote, Tasa-arvo, Talouspolitiikka

Ihmisoikeusloukkaukset pois translaista!

Torstai 13.10.2016 - Sanna Marin

Edustaja Modigin jättämä ja lukuisten muiden kansanedustajien allekirjoittama lakialoite translain eli transseksuaalin sukupuolen vahvistamisesta annetun lain 1 §:n muuttamisesta on tärkeä. Lakialoitteessa esitetään, että lakiin nykyisellään sisältyvä lisääntymiskyvyttömyysvaatimus poistetaan translaista. Vaikka asia voi joidenkin kansanedustajien ja kansalaisten näkökulmasta vaikuttaa pieneltä, on kyse ihmisoikeuksien toteutumisen kannalta merkittävästä ja välttämättömästä muutoksesta.

Lue lisää »

Avainsanat: Eduskunta, Puheenvuoro, Translaki, Tasa-arvo, Ihmisoikeudet

SDP:n Marin: Avioliittolain etenemistä on odotettu

Keskiviikko 10.2.2016 - Tiedote

SDP:n kansanedustaja Sanna Marin on tyytyväinen siitä, että tasa-arvoisen avioliittolain liitännäislait etenevät vihdoin eduskunnan käsittelyyn. Lakien muutokset ovat tänään ensimmäisessä käsittelyssä eduskunnan täysistunnossa. Marin istuu lakivaliokunnassa, joka on antanut mietinnön eduskunnalle asiasta.

Lue lisää »

Avainsanat: Tiedote, Tasa-arvoinen avioliittolaki, Lakivaliokunta, Translaki, Äitiyslaki, Eduskunta

Naisten palkka ei ole luonnonlaki

Perjantai 30.10.2015 - Sanna Marin

Osallistuin viime viikolla feministisen TASAN!-verkoston järjestämään olohuonetenttiin, jossa pohdittiin eduskuntapuolueiden kansanedustajien kanssa suomalaisen tasa-arvon tilaa ja tulevaisuutta. Keskustelua käytiin useista aiheista, mutta panelisteja ja yleisöä puhuttivat erityisesti lähestyvä naisten palkkapäivä sekä sukupuolittunut työ- ja perhe-elämä. Vaikka Suomi on ottanut vuosikymmenten aikana isoja harppauksia tasa-arvon saavuttamiseksi, on työsarkaa vielä toviksi. On koko yhteiskunnan kannalta ongelma, että tänäkin vuonna naisten palkanmaksu loppuu lokakuuhun. Naisten palkka on keskimäärin 83,4 prosenttia miesten palkasta eli noin 7600 euroa alhaisempi vuositasolla.

Lue lisää »

Avainsanat: Naisten palkkapäivä, Tasa-arvo, Työelämä

SDP:n Marin toivottaa työ- ja oikeusministeri Lindströmin mukaan Pride-kulkueeseen

Torstai 25.6.2015 - Tiedote

SDP:n kansanedustaja, lakivaliokunnan jäsen Sanna Marin on pahoillaan työ- ja oikeusministeri Jari Lindströmin (ps.) ulostulosta koskien tasa-arvoisen avioliittolain eteenpäin viemistä. Marinin mukaan Lindström väistää velvollisuuksiaan ministerinä ja toimii vastoin eduskunnan tahtoa.

Lue lisää »

Avainsanat: Tiedote, Tasa-arvoinen avioliittolaki, Jari Lindström, Pride

Pari- ja lähisuhdeväkivalta on ihmisoikeuskysymys

Perjantai 3.4.2015 - Sanna Marin / Kolumni julkaistu TANE:n tasa-arvovaalit sivustolla

Pari- ja lähisuhdeväkivalta on vakava ja laaja ihmisoikeusongelma Suomessa. Euroopan Unionin perusoikeusviraston tekemän tutkimuksen perusteella joka kolmannes suomalaisista naisista on kokenut fyysistä tai seksuaalista väkivaltaa kumppaninsa taholta. Kun otetaan huomioon myös muiden tekemä väkivalta, nousee luku lähes 50 prosenttiin. Lähisuhteissa tapahtuu paitsi fyysistä ja seksuaalista väkivaltaa myös henkistä ja taloudellista väkivaltaa. Vaikka ongelma tiedostetaan, on siihen puuttumisessa merkittäviä puutteita eri puolilla maata.

Lue lisää »

Avainsanat: Ihmisoikeudet, Pari- ja lähisuhdeväkivalta, Tasa-arvo

SDP:n Marin pitää Räsäsen puheita hälyttävinä

Lauantai 29.11.2014 - Tiedote

SDP:n varapuheenjohtaja Sanna Marin pitää Päivi Räsäsenpuheita tasa-arvoisen avioliitolain mahdollisesta kumoamisesta hälyttävinä.  Kristillisdemokraattien puheenjohtaja sanoi tänään puoluevaltuuston kokouksessa Vantaalla, että eduskunnan perjantaina hyväksymä avioliittolain muutos on mahdollista kumota, jos seuraavasta eduskunnasta ja hallituksesta löytyy siihen riittävästi tahtoa.

Lue lisää »

Avainsanat: Tiedote, Tasa-arvoinen avioliittolaki, Päivi Räsänen

Kuka pelkää feminismiä?

Lauantai 4.10.2014 - Sanna Marin

Feminismistä keskustelu on Suomessa vaikeaa. Monella tavalla vaikeampaa kuin muissa Pohjoismaissa. Feminismistä ja tähän liittyvistä yhteiskunnallisista ilmiöistä käytävä debatti tyrehtyy usein alkumetreillä joko siihen, että keskustelun osapuolet leimataan ”miesvihaajiksi” tai toisaalta argumenttiin ”miksi ei keskustella miesten tasa-arvo ongelmista”. Ikään kuin miesten ja naisten tasa-arvokysymykset sulkisivat automaattisesti toisensa pois. Mielikuvat vihaisista feministeistä istuvat tiukasti konservatiivisessa Suomessa.

Lue lisää »

Avainsanat: Feminismi, Tasa-arvo, Yhdenvertaisuus, Politiikka

Nuori nainen politiikassa

Keskiviikko 24.9.2014 - Sanna Marin

Kokoomus on valinnut uudeksi ympäristöministeriksi forssalaisen Sanni Grahn-Laasosen. Monet ovat jo ehtineet ihmetellä ensimmäisen kauden kansanedustajan nopeaa nousua vastuulliseen tehtävään. Grahn-Laasonen on 31-vuotias valtiotieteiden maisteri ja kokoomuksen tuore varapuheenjohtaja.

Lue lisää »

Avainsanat: Sanni Grahn-Laasonen, Ympäristöministeri, Kokoomus, Feminismi, Sovinismi, Tasa-arvo

Puhe Pirkanmaan Pride -tapahtumassa 7.6.2014

Lauantai 7.6.2014 - Sanna Marin

Hyvät ystävät,

Rakas sateenkaariväki,

Tampereen kaupungin puolesta minulla on erittäin suuri ilo ja kunnia toivottaa teidät kaikki tervetulleiksi Pirkanmaan Prideihin juhlimaan ihmisoikeuksia, tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta.

Me olemme kaikki erilaisia, silti samanarvoisia. Tämän toteaminen ja tunnustaminen on pride-tapahtuminen sielu ja sydän. Tämä päivä on meidän kaikkien: homojen, lesbojen, heteroiden, biseksuaalien, transihmisten, intersukupuolisten, sateenkaariperheiden ja kaikkien hlbtiq-ihmisten päivä.

Lue lisää »

Avainsanat: Puhe, Tampere, Seta, Pirkanmaa, Pride, Tasa-arvo

SDP ei ole ukkoutunut!

Sunnuntai 11.5.2014 - Sanna Marin / Kuva: SDP

SDP:n puoluekokous on herättänyt mediassa paljon kiinnostusta, joka on hyvä asia. Moni uutinen on kuitenkin kirjoitettu näkökulmasta, jonka mukaan puolueen johtoporukka olisi jollakin tavalla ukkoutunut. Teräväkynäisimpien on syytä muistaa, että vaikka puolueen puheenjohtaja vaihtui demokraattisen äänestyksen jälkeen Jutta Urpilaisesta Antti Rinteeksi, istuu uudessakin puoluejohdossa kolme miestä ja kolme naista. Minkäänlaista miehistymistä tai ukkoutumista ei siis ole tapahtunut vaan puoluejohto muodostuu edelleen 50-50-periaatteen pohjalle.

Lue lisää »

Avainsanat: SDP, Politiikka, Tasa-arvo

SDP:n puheenjohtajavalinta ei ole mies-nais-kysymys

Tiistai 11.3.2014 - Sanna Marin

Sosialidemokraattien puheenjohtajakysymys herättää intohimoja paitsi puolueväessä, myös mediassa. Ja hyvä näin. Yhtä uutisoinnin piirrettä minun on kuitenkin vaikea sulattaa – fokusoitumista tulevan puheenjohtajan jalkoväliin.

Lue lisää »

Avainsanat: SDP, Puoluekokous, Politiikka, Tasa-arvo

Tahdo meidät näkyväksi!

Torstai 20.2.2014 - Sanna Marin

Kun minä olin lapsi, ei meidän perhettä ollut olemassa. Meidät vaiettiin näkymättömäksi.

Kasvoin perheessä, jossa äidin ja isän sijaan vanhempina olivat äitini ja hänen naisystävänsä. Vaikka me olimme perhe, emme olleet sitä yhteiskunnan silmissä. Me olimme erilaisia, vääränlaisia, tai emme olleet ollenkaan. Vaikka perheessäni oli koko lapsuuteni ja nuoruuteni kaksi aikuista, oli äitini silti yksinhuoltaja. Meitä oli muka vain kaksi, vaikka meitä oikeasti olikin kolme...

Lue lisää »

Avainsanat: Tasa-arvo, Avioliittolaki, Politiikka, Eduskunta

Ruohonen-Lerner sen todisti - Suomessa tarvitaan vanhempainvapaauudistusta!

Keskiviikko 19.2.2014 - Sanna Marin

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtajan paikalta syrjäytetty Pirkko Ruohonen-Lerner on ottanut oppia puoluetovereiltaan ja alkanut päästellä sammakoita suustaan. Rupikonnajuoksun hän aloitti kertomalla kaikelle kansalle Helsingin sanomien haastattelussa (19.2.), ettei nuoria naisia pidä palkata töihin kun ne ilkimykset tuppaavat jäädä äitiyslomalle. Lausunto on vähintäänkin erikoinen valtakunnan tason poliitikolta, mutta paljastaa suorasukaisuudessaan Suomessa hiljaa hyväksytyn asenteen. Nuori nainen on hehkuva hiili, eikä siihen pidä koskea tai polttaa näppinsä!

Lue lisää »

Avainsanat: Tasa-arvo, Vanhempainvapaauudistus, Perussuomalaiset, Pirkko Ruohonen-Lerner, Työmarkkinat, Politiikka

Resursseja pari- ja lähisuhdeväkivallan ehkäisyyn

Perjantai 24.8.2012 - Sanna Marin

(Julkaistu Aamulehdessä 17.9.2012)

Kodeissa tapahtuva pari- ja lähisuhdeväkivalta on vakava ihmisoikeusongelma Suomessa. Väkivalta voi olla luonteeltaan henkistä, fyysistä, seksuaalista tai taloudellista. Vain pieni osa kaikesta väkivallasta tulee poliisin tietoon. Perhesurmat ovat väkivallan näkyvin ja uutisoiduin muoto, mutta vain jäävuoren huippu kaikesta lähisuhteissa tapahtuvasta väkivallasta...

Lue lisää »

Avainsanat: Pari- ja lähisuhdeväkivalta, Ihmisoikeudet, Tasa-arvo, Tampere

Puheenvuoroni SDP:n puoluekokouksessa poliittisen tilanteen yhteydessä

Torstai 24.5.2012 - Sanna Marin

SDP:n on tehtävä tulevaisuuteen tähtäävää politiikkaa. Politiikkaa, joka heijastaa sosialidemokraattisia arvoja ja aatetta. Tästä olemme aina pitäneet kiinni.

Sosialidemokraattisten opiskelijoiden SONKin puheenjohtaja Sarita Niemi kävi puhumassa tänään aiemmin merkittävästä yhteiskunnallisesta epäkohdasta, keskeisestä ihmisoikeusongelmasta ja Suomen lainsäädännön häpeätahrasta - nimittäin nykyisen translaista tilasta...

Lue lisää »

Avainsanat: SDP, Puheenvuoro, Puoluekokous, Translaki, Tasa-arvo

SDP:n on edistettävä kaikkien ihmisryhmien tasa-arvoa

Perjantai 16.3.2012 klo 16:53 - Sanna Marin ja Anssi Pirttijärvi

Sosialidemokraattiset opiskelijat SONK teki viime syksynä puoluekokousaloitteen koskien translain uudistamista. Aloitteessa vaaditaan transsukupuolisten oikeuksien parantamista ja lain muuttamista. Puoluehallituksen vastaus aloitteeseen on tyrmistyttävä. Vastauksessa paitsi sivuutetaan transsukupuolisten ihmisoikeusloukkaukset olankohautuksella, myös perustellaan vastausta eriskummallisin argumentein. Onko nykypäivän SDP valmis edistämään kaikkien ihmisten vai vain valittujen ihmisryhmien tasa-arvoa?

Lue lisää »

Avainsanat: Translaki, Transsukupuolisuus, SDP, Tasa-arvo

Demarinuoret: SDP:n sitouduttava translain uudistamiseen

Maanantai 5.3.2012 klo 11:20 - Tiedote

Demarinuoret ei hyväksy SDP:n puoluehallituksen kantaa translain uudistamisesta. Nykyinen translaki eli laki transseksuaalin sukupuolen vahvistamisesta sisältää vaatimuksen sukupuoltaan korjaavan lisääntymiskyvyttömyydestä ja naimattomuudesta. SDP:n puoluehallitus katsoi, ettei se ole valmis puuttumaan näihin lain sisältämiin ihmisoikeusloukkauksiin.

Lue lisää »

Avainsanat: Tiedote, Translaki, Tasa-arvo, SDP

Demariopiskelijat, Demarinuoret ja Pinkkiruusu: Tasa-arvoisen avioliittolain etenemistä odotettu

Keskiviikko 8.2.2012 - Tiedote

Demariopiskelijat, Demarinuoret ja Sosialidemokraattinen HLBT-yhdistys Pinkkiruusu ovat tyytyväisiä, että avioliittolain uudistus etenee vihdoin eduskunnassa. Puoluerajat ylittävä kansanedustajien ryhmä jätti tänään keskiviikkona lakialoitteen eduskunnan kansliaan tasa arvoisesta avioliittolaista. Lakialoitteen on allekirjoittanut 76 kansanedustajaa seitsemästä eri eduskuntaryhmästä.

Lue lisää »

Avainsanat: Tiedote, Tasa-arvoinen avioliittolaki, Demarinuoret

Vanhemmat kirjoitukset »