Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä on kaiken ikäisissä

Lauantai 30.6.2018 - Sanna Marin

Tällä viikolla vietetään seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia ja yhdenvertaisuutta edistävää Pride-viikkoa. Viime vuosina on otettu tärkeitä edistysaskeleita sateenkaarivähemmistöjen yhdenvertaisuuden parantamiseksi suhteessa cis-sukupuolisiin ja heteroseksuaaleihin. Kuluneella eduskuntakaudella on esimerkiksi astunut voimaan tasa-arvoinen avioliittolaki ja tänä keväänä on säädetty naisparien ja heidän lastensa oikeusturvaa parantava äitiyslaki. Lisäksi translain uudistamisesta on tehty 85 kansanedustajan allekirjoittama lakialoite, jossa vaaditaan lisääntymiskyvyttömyysvaatimuksen poistamista. Viimeistään seuraavan hallituksen on otettava ihmisten itsemääräämisoikeutta loukkaavan ja ihmisoikeuksia polkevan translain uudistaminen agendalleen.

Lue lisää »

Avainsanat: Pride, Translaki, Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt, Yhdenvertaisuus

Translaki on uudistettava

Perjantai 7.7.2017 - Sanna Marin

Sosialidemokraattisen liikkeen tehtävä on edistää tavallisten ihmisten oikeuksia ja asemaa yhteiskunnassa, on kyse sitten työntekijöiden oikeuksista, vammaisten oikeuksista, seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksista, kielivähemmistöjen oikeuksista tai pakolaisten asemasta. Vähemmistöjen oikeuksia koskevat kysymykset ovat tärkeitä, vaikka ne eivät koskettaisi henkilökohtaisesti omaa elämää.

Lue lisää »

Avainsanat: Translaki, Eduskunta, Ihmisoikeudet

Ihmisoikeusloukkaukset pois translaista!

Torstai 13.10.2016 - Sanna Marin

Edustaja Modigin jättämä ja lukuisten muiden kansanedustajien allekirjoittama lakialoite translain eli transseksuaalin sukupuolen vahvistamisesta annetun lain 1 §:n muuttamisesta on tärkeä. Lakialoitteessa esitetään, että lakiin nykyisellään sisältyvä lisääntymiskyvyttömyysvaatimus poistetaan translaista. Vaikka asia voi joidenkin kansanedustajien ja kansalaisten näkökulmasta vaikuttaa pieneltä, on kyse ihmisoikeuksien toteutumisen kannalta merkittävästä ja välttämättömästä muutoksesta.

Lue lisää »

Avainsanat: Eduskunta, Puheenvuoro, Translaki, Tasa-arvo, Ihmisoikeudet

SDP:n Marin: Avioliittolain etenemistä on odotettu

Keskiviikko 10.2.2016 - Tiedote

SDP:n kansanedustaja Sanna Marin on tyytyväinen siitä, että tasa-arvoisen avioliittolain liitännäislait etenevät vihdoin eduskunnan käsittelyyn. Lakien muutokset ovat tänään ensimmäisessä käsittelyssä eduskunnan täysistunnossa. Marin istuu lakivaliokunnassa, joka on antanut mietinnön eduskunnalle asiasta.

Lue lisää »

Avainsanat: Tiedote, Tasa-arvoinen avioliittolaki, Lakivaliokunta, Translaki, Äitiyslaki, Eduskunta

SDP:n nuoret kansanedustajat kysyvät hallitukselta translain uudistamisesta

Torstai 22.10.2015 - Tiedote

SDP:n nuoret kansanedustajat Sanna Marin, Ilmari Nurminen, Nasima Razmyar ja Joona Räsänen ovat jättäneet hallitukselle kirjallisen kysymyksen translain uudistamisesta.

Lue lisää »

Avainsanat: Tiedote, Translaki, Ihmisoikeudet, Eduskunta

SDP:n puoluekokouksen tunnelmia - valta on otettu!

Tiistai 29.5.2012 klo 16:44 - Sanna Marin

Sosialidemokraatit kokoontuivat kolmipäiväiseen puoluekokoukseensa Helsinkiin 24.-26. toukokuuta. Kokous osoittautui monella tapaa yllätykselliseksi. Ensinnäkin toimintatapoihin tuli selvä suunnanmuutos kun sali äänesti ensimmäisen päivän aamuna avoimen vaalin puolesta, toiseksi puoluejohto uudistui kertaheitolla niin puoluesihteerin kuin varapuheenjohtajienkin osalta, kolmanneksi nuorten esiinmarssi muutti puolueen voimasuhteita pysyvästi. Valtaa ei anneta - nyt se on otettu!

Lue lisää »

Avainsanat: SDP, Puoluekokous, Eero Vainio, Translaki

Puheenvuoroni SDP:n puoluekokouksessa poliittisen tilanteen yhteydessä

Torstai 24.5.2012 - Sanna Marin

SDP:n on tehtävä tulevaisuuteen tähtäävää politiikkaa. Politiikkaa, joka heijastaa sosialidemokraattisia arvoja ja aatetta. Tästä olemme aina pitäneet kiinni.

Sosialidemokraattisten opiskelijoiden SONKin puheenjohtaja Sarita Niemi kävi puhumassa tänään aiemmin merkittävästä yhteiskunnallisesta epäkohdasta, keskeisestä ihmisoikeusongelmasta ja Suomen lainsäädännön häpeätahrasta - nimittäin nykyisen translaista tilasta...

Lue lisää »

Avainsanat: SDP, Puheenvuoro, Puoluekokous, Translaki, Tasa-arvo

SDP:n on edistettävä kaikkien ihmisryhmien tasa-arvoa

Perjantai 16.3.2012 klo 16:53 - Sanna Marin ja Anssi Pirttijärvi

Sosialidemokraattiset opiskelijat SONK teki viime syksynä puoluekokousaloitteen koskien translain uudistamista. Aloitteessa vaaditaan transsukupuolisten oikeuksien parantamista ja lain muuttamista. Puoluehallituksen vastaus aloitteeseen on tyrmistyttävä. Vastauksessa paitsi sivuutetaan transsukupuolisten ihmisoikeusloukkaukset olankohautuksella, myös perustellaan vastausta eriskummallisin argumentein. Onko nykypäivän SDP valmis edistämään kaikkien ihmisten vai vain valittujen ihmisryhmien tasa-arvoa?

Lue lisää »

Avainsanat: Translaki, Transsukupuolisuus, SDP, Tasa-arvo

Demarinuoret: SDP:n sitouduttava translain uudistamiseen

Maanantai 5.3.2012 klo 11:20 - Tiedote

Demarinuoret ei hyväksy SDP:n puoluehallituksen kantaa translain uudistamisesta. Nykyinen translaki eli laki transseksuaalin sukupuolen vahvistamisesta sisältää vaatimuksen sukupuoltaan korjaavan lisääntymiskyvyttömyydestä ja naimattomuudesta. SDP:n puoluehallitus katsoi, ettei se ole valmis puuttumaan näihin lain sisältämiin ihmisoikeusloukkauksiin.

Lue lisää »

Avainsanat: Tiedote, Translaki, Tasa-arvo, SDP

Translakia on muutettava

Tiistai 7.2.2012 klo 12:24 - Sanna Marin

(Julkaistu Helsingin Sanomissa 10.2.2012)

Olemme tottuneet ja meidät on kasvatettu hahmottamaan ihmisiä yksiulotteisesti mies- ja naissukupuolen näkökulmasta. Samalla olemme jo pitkään vaienneet tämän kategorisoinnin ulkopuolelle lukeutuvista ihmistä ja yhteiskunnallisista kysymyksistä. Julkisessa keskustelussa menevät iloisesti sekaisin sukupuoli- ja seksuaali-identiteettikysymykset kuin termien merkityksillä ja sisällöillä ei olisi väliä...

Lue lisää »

Avainsanat: Translaki, transsukupuolisuus, tasa-arvo